Jabłkowe ciasto teściowej

Jabłkowe ciasto teściowej

Delikatne ciast jabłkowe z przepisu mojej Teściowej które zawsze wychodzi na majówkę w sam raz do popołudniowej kawki :-)

 

Zdjęcie - JABŁKOWE CIASTO TEŚCIOWEJ   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

3 SZKLANKI MAKI KRUPCZATKI

3 JAJKA

250 g MARGARYNY

1 SZKLANKA CUKRU ( 250g )

2 kg JABŁEK

3 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA


Jabłka obrać i pokroić w małe plasterki o grubości ok 3-4 mm następnie wrzucić je do garnka i podprażyć aby lekko zmiękły. W małym garnuszku rozpuścić margarynę i przestudzić. Do miski wsypać make wymieszana z proszkiem do pieczenia, cukier i przestudzony tłuszcz wbić jedno całe jajko i dwa żółtka białka odłożyć - zagnieść ciasto będzie dość rzadkie ale nie dosypywać mąki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ciasto podzielić na dwie części jedną wyłożyć na blachę można maczać palce w mące by lepiej nam się rozkładało. Wyłożyć jabłka i na wierzch drugą część najlepiej po kawałku bo dość ciężko się rozkłada nie uklepywać ciasta, Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 50 minut . Przestudzić i podawać można posypać odrobina cukru pudru niekoniecznie.

Smacznego

... a tu jeszcze kilka fotek...

 

Zdjęcie - JABŁKOWE CIASTO TEŚCIOWEJ   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - JABŁKOWE CIASTO TEŚCIOWEJ   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów