Szparagi z sezamem

Szparagi z sezamem

To najlepsze danie ze szparagami, jakie miałam w ustach. Chrupiące, pikantne, kwaskowate, aromatyczne. Miesza się w nim wiele wonii i smaków, różnych konsystencji chrupania. Zasmakowało nam wszystkim, dużym i małym i pani Niejadkowej też. :-) Musicie spróbować. :-)) Tak przyrządzone szparagi smakują fantastycznie.

Zdjęcie - Szparagi z sezamem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szparagi z sezamem / 2 porcje

1,5 szklanki obranych (ucięte zdrewniałe końcówki), pokrojonych w centymetrowe plasterki zielonych szparagów

1 łyżka ziaren sezamu

kilka łyżek oliwy

1 łyżka startego imbiru

posiekana 1 szalotka

posiekany ząbek czosnku

garść kielków fasoli

mała czerwona papryka lub połówka dużej, pokrojona w kostkę

kilka łyżek sosu sojowego Kikkomann

sok z 1 limonki

Rozgrzewam na patelni oliwę, wrzucam na nią sezam, dodaję szparagi, imbir, szalotkę i czosnek. Mieszam, smażę przez 1 minutę.

Dodaję paprykę i kiełki. Smażę przez 1 minutę.

Zestawiam z ognia. Wlewam dobry sos sojowy japoński i sok z limonki. Mieszam. Od razu podaję.

Miłego chrupania :-))

* źródło - majowa "Kuchnia"

Zdjęcie - Szparagi z sezamem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów