Zupa szparagowa z bazylią
Dziś przygotowałam zupę szparagową wg przepisu Bei. Bardzo smaczną zupę krem.
Zupa szparagowa z parmezanem i bazylią
2 pęczki zielonych szparagów
4 szalotki
2 pęczki bazylii
170 g parmezanu (u nas Pecorino Romano)
1 l bulionu
oliwa z oliwek
sól, pieprz
kolorowy pieprz
Szparagi umyłam. Odcięłam zdrewniałe końce. Główki szparagów, po odcięciu, odłożyłam na bok, a resztę pokroiłam na 2-3 cm kawałki. Szalotki posiekałam. Kawałki szparagów (bez główek) i szalotki przesmażyłam na oliwie przez ok. 5-8 minut. Następnie zalałam je wrzącym bulionem i gotowałam dotąd, aż szparagi zrobiły się miękkie. Wtedy dodałam większą część startego sera i całą bazylię, wsypałam pieprz, sól do smaku. Chwilę pogotowałam.
Po przestudzeniu zupę zmiksowałam. Podgrzałam.
Główki szparagów smażyłam na patelni przez ok. 3 minuty.
Zupę na talerzach udekorowałam resztą startego sera, główkami szparagów i zmielonym kolorowym pieprzem.