Nadziewane ciasteczka francuskie

Nadziewane ciasteczka francuskie

Zdjęcie - Nadziewane ciasteczka francuskie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Nadziewane ciasteczka francuskie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szczyt lenistwa w moim wykonaniu to nadziewane ciasteczka francuskie. Nie chciało mi się piec ciasta, więc kupiłam 3 opakowania gotowego ciasta francuskiego, pokroiłam je na kwadraty i nadziałam różnymi nadzieniami: rabarbarem, wydrylowanymi wiśniami i czekoladą. Ciasteczka biorą udział w akcjach "Rabarbarowe wypieki" oraz "Czas na piknik".

Składniki (na 6 osób):
3 opakowania gotowego ciasta francuskiego
słoik wydrylowanych wiśni
tabliczka czekolady mlecznej
3 łyżki wody
2 sztuki rabarbaru
2 cukry waniliowe

Gotowe ciasto francuskie wyłożyć z folii, pokroić na kwadraty. Wiśnie odsączyć, czekoladę połamać na pojedyńcze kostki.

Przygotować mus rabarbarowy. Do garnka wlać wodę, wrzucić na to pokrojony w drobną kostkę rabarbar, zasypać cukrem waniliowym, wymieszać. Gotować (na małym ogniu, ciagle mieszać) tak długo, aż zrobi się mus, ostudzić.

Na kwadraty nakładać (w rogu) wiśnie, mus rabarbarowy lub kostkę czekolady. Zgiąć na pół i skleić rogi, utworzą się trójkaty. Ciasto ponacinać oraz posmarować rozmąconym jajkiem.

Ciastka piec 10 minut w temperaturze 220 stopni C, po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Zdjęcie - Nadziewane ciasteczka francuskie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Nadziewane ciasteczka francuskie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego:-)

Zdjęcie - Nadziewane ciasteczka francuskie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Nadziewane ciasteczka francuskie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów