Szarlotka

Szarlotka

Zdjęcie - Szarlotka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W ten weekend upiekłam szarlotkę. Przepis znalazłam w ksiażce "Nowe przepisy Siostry Anastazji".  Szarlotkę robi się szybko, a do tego smakuje wybornie, moja rodzinka wciągnęła wszystko:-)  Można podawać ją na ciepło lub z bitą śmietaną, polecam!

Składniki na ciasto:
70 dkg mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
1/2 kostki masła lub margaryny
1 proszek do pieczenia
5 jajek
1 cukier waniliowy

Masa jabłkowa:
1 1/2 kg jabłek
2 cukry waniliowe
pół szklanki cukru kryształu
cynamon (opcjonalnie)

Lukier cytrynowy:
25 dkg cukru pudru
4 łyżki wody
3 łyżki soku z cytryny

Masło lub margarynę posiekać nożem, dodać proszek do pieczenia. Cukier, cukier waniliowy roztrzepać z jajkami, połączyć z mąką, wyrobić ciasto i podzielić na 2 części.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach albo pokroić na plastry. Dodać cukier kryształ i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Jeśli ktoś lubi można dodać, także cynamon. Smażyc około 20 minut, ciągle mieszając, przestudzić.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć jedną cześć ciasta, przykrywając dno i boki blachy, nakłuć widelcem. Wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć widelcem.

Piec około 1 godziny (ja piekłam 50 minut) w temperaturze 180 stopni C.

Placek można polukrować. Cukier puder wysypać na miskę, dodać gorącą wodę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Jeśli lukier jest za rzadki, dodać więcej cukru pudru - jeśli za gęsty dolać wody.

Smacznego:-)

Kategorie przepisów