Pieczarki leżące w lodówce od jakiegoś już czasu zmobilizowały mnie do tego, żeby zrobić ten sos. Lubimy go za pyszny smak i za różnorodność zastosowania. Ja osobiście tak za nim przepadam, że potrafię wyjadać go łyżkami z patelni, bez niczego.
Dzis przywital mnie piekny dzien. Od rana slonce niesmialo zagladalo mi do okien. Jednak w poprzednie dni niebo zasnute bylo chmurami, z ktorych co jakis czas padal deszcz. Zapanowalo przejmujace zimno.Jak ja nie lubie takiej pogody. Brrrrrr!
Na śliwkę w czekoladzie miałam chęć już w zeszłym roku. Jednak wtedy jeszcze bałam się robić przetwory. Przygodę z zamykaniem smaków w słoiczkach zaczęłam w tym roku na wiosnę i bardzo mi się to spodobało. Już wtedy postanowiłam, że powidła ze śliwką zrobię na bank!:)
"Napaliłam" się na ten przepis jak tylko go zobaczyłam bo bardzo podziałała na moje zmysły panierka z orzeszków ziemnych. I miałam rację bo jest faktycznie przepyszna. Myślę, że wykorzystam ją do innych jeszcze mięs. Ten przepis ma jednak jedną wadę.
Przepis dostałam od mojej koleżanki i od zrazu wypróbowałam oczywiście nic domownikom nie mówiłam co będzie dzisiaj na obiad. I wszystkim bardzo smakowało każdy się zastanawiał jak ja zwinęłam to mielone w roladki... polecam
Bardzo lubię serek mascarpone używać do deserów i mas bo dzięki jego konsystencji nie ma potrzeby użycia żelatyny a tej z kolei nie cierpię. Ten deser cytrynowy powstaje bardzo szybko a dzięki cytrynie nie jest mdły ale orzeźwiająco pyszny.
Będąc latem w górach miałam okazję jeść bardzo smaczne danie góralskie, które nie jest też jakoś specjalnie skomplikowane, żeby je odtworzyć. Filety drobiowe nadziewane oscypkami powinny być ciekawe nawet dla tradycjonalistów natomiast smak oscypka z pewnością wniesie trochę góralskich klimatów.
Adżikę robiłam kiedyś, według tego przepisu.Kiedy przeglądałam przepisy w necie natknęłam się na adżikę Marinika. Wyglądał na jeszcze ostrzejszą, musiałam ją wypróbować :)Ta wersja jest bardzo ostra, chociaż czosnek nie jest tak dominujący, jak można by się spodziewać.
Upały co prawda się skończyły ale nie szkodzi bo kubański drink o nazwie Byk smakuje nie tylko wtedy kiedy jest wysoka temperatura. Przepis znalazłam u Grumków i bardzo polecam bo to jest świetny drink nawet dla osób, które niezbyt lubią piwo.
Miał dziś być szybki obiad, bez dużego nakładu pracy. Kiedy jednak przeglądałam zawartość lodówki znalazłam i kurki, i fetę i świeży szczypiorek. Pomyślałam, że całość na pewno będzie dobrze smakować.