Roladki mięsne z wafelkami
Przepis dostałam od mojej koleżanki i od zrazu wypróbowałam oczywiście nic domownikom nie mówiłam co będzie dzisiaj na obiad. I wszystkim bardzo smakowało każdy się zastanawiał jak ja zwinęłam to mielone w roladki... polecam, Kamilka dzięki :-)
Na 10 roladek
- 2,5 wafla suchego tortowe (duże kwadraty)
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowe
- 1/2 kg pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- sól,pieprz
- 2 jajka (jedno do panierki)
- bułka tarta
Kwadratowe wafle pokroić na cztery części. ,pieczarki pokroić na małe kawałki ,usmażyć na patelni - wymieszać z mięsem. Dodać przyprawy, zmiażdżony czosnek oraz jajko można dodać jeszcze starty ser żółty ale to nie jest konieczne. Wszystko wymieszać i wyłożyć na wafle - odstawić na ok 15 minut. Następnie każdy kawałeczek zwinąć w rulonik maczać w rozbełtanym jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron.
Podawać do ziemniaczków lub jak przystawkę na imprezkę na zimno.
Smacznego