Krem cytrynowy z mascarpone
Bardzo lubię serek mascarpone używać do deserów i mas bo dzięki jego konsystencji nie ma potrzeby użycia żelatyny a tej z kolei nie cierpię. Ten deser cytrynowy powstaje bardzo szybko a dzięki cytrynie nie jest mdły ale orzeźwiająco pyszny. I jest to moja propozycja do Festiwalu mascarpone.
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- kubek śmietany kremówki
- 5 łyżek cukru (lub wedle uznania)
- sok z jednej cytryny
- płatki migdałów
- galaretka cytrynowa
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Serek utrzeć z cukrem dodawać po łyżce bitą śmietanę. Wmieszać sok z cytryny ale stopniowo. Trzeba uważać żeby deser nie był za kwaśny. Gotowy deser wyłożyć do pucharków, ja wyłożyłam na galaretce cytrynowej i przybrałam płatkami migdałów oraz polewą czekoladową.
Smacznego:)