Keks makowo-cytrynowy

Keks makowo-cytrynowy

Proste i smaczne ciasto do kawy. W sam raz na niedzielny podwieczorek :)

Przepis pochodzi z tej strony .

 

Zdjęcie - Keks makowo-cytrynowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 175 g masła
  • 350 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 40 g maku ( 4 łyżki )


Masło roztopić i przestudzić. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować z cukrem, ekstraktem waniliowym i skórką cytrynową. Następnie nadal miksując dodawać na przemian po trochę mąki i roztopionego masła. Miksować do chwili, gdy masa stanie się gładka (ciasto będzie dość gęste).

Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej połowy dodać 40 g maku, wymieszać.

Formę keksową o wymiarach 36x12 cm (w oryginale 2 foremki 9x19 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć do niej białe ciasto, a potem na wierzch makowe*. Wygładzić powierzchnię.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 50-60 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto po ostudzeniu można polać roztopioną czekoladą.

 

* w oryginalnym przepisie na cieście makowym była jeszcze warstwa mrożonych wiśni (1 szklanka)

 

Kategorie przepisów