Keks makowo-cytrynowy
Proste i smaczne ciasto do kawy. W sam raz na niedzielny podwieczorek :)
Przepis pochodzi z tej strony .
Składniki :
- 175 g masła
- 350 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 6 łyżek cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 40 g maku ( 4 łyżki )
Masło roztopić i przestudzić. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować z cukrem, ekstraktem waniliowym i skórką cytrynową. Następnie nadal miksując dodawać na przemian po trochę mąki i roztopionego masła. Miksować do chwili, gdy masa stanie się gładka (ciasto będzie dość gęste).
Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej połowy dodać 40 g maku, wymieszać.
Formę keksową o wymiarach 36x12 cm (w oryginale 2 foremki 9x19 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć do niej białe ciasto, a potem na wierzch makowe*. Wygładzić powierzchnię.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 50-60 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto po ostudzeniu można polać roztopioną czekoladą.
* w oryginalnym przepisie na cieście makowym była jeszcze warstwa mrożonych wiśni (1 szklanka)