Sos pieczarkowy
Pieczarki leżące w lodówce od jakiegoś już czasu zmobilizowały mnie do tego, żeby zrobić ten sos. Lubimy go za pyszny smak i za różnorodność zastosowania. Ja osobiście tak za nim przepadam, że potrafię wyjadać go łyżkami z patelni, bez niczego. Taki sosik podaję do makaronu albo do klusek śląskich. Dzisiaj jednak wsytąpią jeszcze w innym towarzystwie. Ale to po południu, jak wrócę z pracy bo właśnie dzisiaj jest początek nowego roku więc zaraz wyjeżdżam do szkoły.
Składniki:
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- szklanka śmietanki
- natka pietruszki
- 1-2 łyżki mąki
- szklanka bulionu
- sól, pieprz
Pieczarki podsmażyć z cebulą, dodać bulion i dusić około 15 minut. Dolać śmietanę i mąkę rozmieszaną w odrobinie wody. Mieszając zagotować. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Dodać natkę pietruszki ( ja dodaję jak trochę przestygnie, żeby nie zrobiła się ciemna od gorącego sosu).
Smacznego:)