Sos pieczarkowy

Sos  pieczarkowy

Pieczarki leżące w lodówce od jakiegoś już czasu zmobilizowały mnie do tego, żeby zrobić ten sos. Lubimy go za pyszny smak i za różnorodność zastosowania. Ja osobiście tak za nim przepadam, że potrafię wyjadać go łyżkami z patelni, bez niczego. Taki sosik podaję do makaronu albo do klusek śląskich. Dzisiaj jednak wsytąpią jeszcze w innym towarzystwie. Ale to po południu, jak wrócę z pracy bo właśnie dzisiaj jest  początek nowego roku więc zaraz wyjeżdżam do szkoły.

 Zdjęcie - Sos  pieczarkowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • szklanka śmietanki
  • natka pietruszki
  • 1-2 łyżki mąki
  • szklanka bulionu
  • sól, pieprz

Pieczarki podsmażyć z cebulą, dodać bulion i dusić około 15 minut. Dolać śmietanę i mąkę rozmieszaną w odrobinie wody. Mieszając zagotować. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Dodać natkę pietruszki ( ja dodaję jak trochę przestygnie, żeby nie zrobiła się ciemna od gorącego sosu).

Smacznego:)

Kategorie przepisów