Jabłecznik
Proste ciasto z jabłkami lub innymi owocami, delikatne i pulchne dzięki mące krupczatce, a zarazem wilgotne... do kawki w sam raz - polecam.
forma okrągła 25 cm
4 jajka
1,5 szklanki cukru
1 szklanka maki krupczatki
1/2 szklanki maki pszennej
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg słodkich jabłek
1/4 szklanki brązowego cukru
Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki - odstawić. Nagrzać piekarnik 180 C ,jajka utrzeć z cukrem dodać olej, oraz mąki wymieszane z proszkiem i zmiksować mikserem na jednolita masę. Wrzucić jabłka i wymieszać. Całość wylać do formy wysmarowaną wcześniej tłuszczem a z wierzchu posypać brązowym cukrem. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok 60 minut do tzw suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Podawać z sosem custad lub lodami waniliowymi
Smacznego