Jabłecznik

Jabłecznik

Zdjęcie - Jabłecznik  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Proste ciasto z jabłkami lub innymi owocami, delikatne i pulchne dzięki mące krupczatce, a zarazem wilgotne... do kawki w sam raz - polecam.

 

forma okrągła 25 cm

4 jajka

1,5 szklanki cukru

1 szklanka maki krupczatki

1/2 szklanki maki pszennej

1 szklanka oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 kg słodkich jabłek

1/4 szklanki brązowego cukru


Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki - odstawić. Nagrzać piekarnik 180 C ,jajka utrzeć z cukrem dodać olej, oraz mąki wymieszane z proszkiem i zmiksować mikserem na jednolita masę. Wrzucić jabłka i wymieszać. Całość wylać do formy wysmarowaną wcześniej tłuszczem a z wierzchu posypać brązowym cukrem. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok 60 minut do tzw suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Podawać z sosem custad lub lodami waniliowymi

Smacznego

 

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów