Murzynek z gruszkami

Murzynek z gruszkami

Jest to jeden z lepszych murzynków, jakie jadłam - miękki, wilgotny, lecz niezbyt ciężki. Do tego gruszki i już nic więcej nie trzeba :)

Przepis z notatnika.

Składniki:

100 g masła

1/3 szklanki wody

1 szklanka cukru (może być brązowy)

4 łyżki kakao (dałam więcej - około 6)

1/3 szklanki oleju

4 jajka

2 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki alkoholu (dałam 4 łyżki malagi)

4-5 gruszek

Masło, wodę, cukier i kakao roztop w rondlu. Wymieszaj z olejem i zostaw do przestudzenia. Oddziel żółtka od białek, z białek ubij pianę. Do masy kakaowej dodaj żółtka, proszek, alkohol i cynamon, zmiksuj. Następnie przesiej mąkę, cały czas miksując. Na koniec dodaj pianę z białek (nie odwrotnie!) i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Wylej ciasto do natłuszczonej i posypanej tartą bułką blachy, ułóż na nim gruszki obrane i pokrojone w ósemki. Posyp cynamonem. Piecz około 50 minut w 170 stopniach.

Zdjęcie - Murzynek z gruszkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów