Murzynek z gruszkami
Jest to jeden z lepszych murzynków, jakie jadłam - miękki, wilgotny, lecz niezbyt ciężki. Do tego gruszki i już nic więcej nie trzeba :)
Przepis z notatnika.
Składniki:
100 g masła
1/3 szklanki wody
1 szklanka cukru (może być brązowy)
4 łyżki kakao (dałam więcej - około 6)
1/3 szklanki oleju
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki alkoholu (dałam 4 łyżki malagi)
4-5 gruszek
Masło, wodę, cukier i kakao roztop w rondlu. Wymieszaj z olejem i zostaw do przestudzenia. Oddziel żółtka od białek, z białek ubij pianę. Do masy kakaowej dodaj żółtka, proszek, alkohol i cynamon, zmiksuj. Następnie przesiej mąkę, cały czas miksując. Na koniec dodaj pianę z białek (nie odwrotnie!) i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Wylej ciasto do natłuszczonej i posypanej tartą bułką blachy, ułóż na nim gruszki obrane i pokrojone w ósemki. Posyp cynamonem. Piecz około 50 minut w 170 stopniach.