Ukrainka to miodowe, delikatne ciasto przekładane budyniowo - maślanym kremem. Pyszne! Robiłam je po raz pierwszy dwa tygodnie temu i nawet kawałeczek nie ostał się do zdjęcia.
Lato w tym roku było wspaniałe, gorące i z utęsknionymi, wymarzonymi wakacjami. Niestety dni robią się coraz chłodniejsze i powoli przyjdzie nam się z nim żegnać. Idealną propozycją na takie pożegnanie będzie ciasto z najpopularniejszymi w tym okresie owocami. Delikatny i puszysty sernik z dodatkiem słodkich śliwek, z pewnością zadowoli każdego łasucha.
Chociaż jeszcze trwa kalendarzowe lato w powietrzu czuć jesień. A jesień to czas między innymi szarlotki. Miałam nadmiar gruszek, więc użyłam ich zamiast jabłek. Wyszło wyborne ciasto o przepysznym smaku. Bardzo polecam taką zamianę.
Tego tortu nie miałam w planach. Co prawda mój mąż miał urodziny, ale gości żadnych nie przewidywaliśmy, więc dla naszej dwójki nie chciało mi się nic piec. Jednak kobieta zmienną jest i kiedy po przejrzeniu moich przepisów do wypróbowania natknęłam się na ten tort
Ostatnio przeglądałam dział Ciasta i torty i stwierdziłam, że brakuje wśród nich ucierańca ze śliwkami. Długo się nie zastanawiałam tylko poszłam do kuchni, wyjęłam z lodówki co trzeba i wkrótce unosił się po mieszkaniu wspaniały zapach ciasta i śliwek. Dodałam trochę jogurtu więc ciasto jest idealnie wilgotne, aromatyczne, po prostu przepyszne.
W tym roku urodzaj mamy również na jabłka. Piękne, stare, prawdziwe antonówki. Wielkie, soczyste i słodkie. Część z nich została zamknięta w słoikach aby cieszyły nasze podniebienia w środku zimy, przypominając ciepłe i słoneczne lato.
Ciasto wylałam do formy nasmarowanej masłem, na wierzchu ułożyłam brzoskwinie i jabłka pokrojone w ósemki. Całość posypałam cukrem cynamonowym (cukier trzcinowy zmieszany z mielonym cynamonem).
Niestety, nie nadaje się do długiego przechowywania, ale, z drugiej strony - jeszcze nigdy mi nie został ani kawałek tortu bezowego, zawsze wszystko zjadane jest do ostatniego okruszka ;)
Tort jest fantastyczny ! Można się rozpłynąć delektując się nim ;-) Zdecydowanie słodki, ale pyszny. Orzechowe placki, przełożone grubą warstwą kremu budyniowego oraz bitą śmietaną wymieszaną z pokruszonym karmelem oraz posiekanymi, podpieczonymi orzechami laskowymi. Bardzo sycący, a zatem podzielny. Ja zdołałam zjeść dwa kawałki, ale czułam się po nich jakbym pożarła całe pudełko Ferrero Rocher na raz ;-)
Jabłka podsmażane na maśle, z brązowym cukrem i dodatkiem cynamonu i wanilii są po prostu przepyszne. Zawinięte w naleśniki smakują rewelacyjnie, ale można je też zapakować w ciasto francuskie, smakują tak samo dobrze.
Ten przepis powinien najbardziej ucieszyć wielbicieli serników i szarlotek. Kruche ciasto, warstwa podsmażonych w karmelu jabłek i masa serowa. Całość posypana cynamonem. No po prostu serniko-szarlotka :-) Dla mnie pycha !
Fenomen tego ciasto polega na tym, że jest niesamowicie puszyste. Patrząc po składnikach i na zdjęcie nie jest to żadne arcydzieło ale maślany i pulchny smak tego ciasta może zachwycić. A jeśli dodamy do tego aromatyczne śliwki posypane cynamonem to gwarantuje Wam, że ciasto zniknie w mgnieniu oka.
Połowę zimnego ciasta starłam na tarce (...). Przyklepałam lekko dłonią. Ważne jest, by ciasto pokryło cały spód blachy. Następnie na cieście ułożyłam pokrojone w plastry jabłka - bez gniazd nasiennych...