Słodka chwila przyjemności

Słodka chwila przyjemności

 


Zdjęcie - Słodka chwila przyjemności - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Gdzieś między śniadaniem a obiadem jest taka chwila tylko dla mnie. Słodka i uzależniająca prawie jak narkotyk. Nie mogę się bez niej obyć. Gdy na zegarze wybija jedenasta, czas staje w miejscu. Zasiadam wygodnie na tarasie łapiąc ostatnie promyki słońca. Wokół cisza i spokój. Popijam moją ulubioną kawę i zjadam słodkie co nieco. Czasem są to moje ulubione ciasteczka, czasem trufelki domowej produkcji a dziś przekładaniec jabłkowo-orzechowy, który często piekę o tej porze roku. Jest to wyśmienite ciasto wielowarstwowe z marmoladą jabłkową i kremem orzechowym. Smakuje wybornie, ładnie się prezentuje i długo zachowuje świeżość”.
Przepis zgłaszam do Konkursu „Kuchnia24/7” i chociaż był już prezentowany powtarzam go jeszcze raz.

Zdjęcie - Słodka chwila przyjemności - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przekładaniec orzechowo-jabłkowy
(przepis autorski)

Składniki na blachę o wymiarach 20x30cm

Biszkopt orzechowy – 2szt.
2 x 2 jajka
2 x 2 łyżki cukru
2 x 50 g zmielonych orzechów włoskich
2 x 1 łyżka mąki
2 x 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt klasyczny - 2 szt.
2 x 2 jajka
2 x 2 łyżki cukru
2 x 2 łyżki mąki pszennej
2 x 1 łyżka mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 cytryny

Masa jabłkowa
1kg jabłek
2 łyżki cukru
sok z 1 cytryny

Krem orzechowy
3 żółtka
1 jajko
125g cukru
3 łyżki mąki
300ml mleka
200g masła
100g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka domowej esencji waniliowej

Polewa:
100g gorzkiej czekolady o zaw. kakao 60%
50g mlecznej czekolady
100g śmietanki kremowej o zaw. tł. 30%

Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Przełożyć do rondla, dodać cukier i smażyć na małym ogniu ok. godziny, cały czas mieszając. Wystudzić.

Na ciasto: ubić białka z cukrem na sztywno. Dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać trzepaczką rózgową. Wylać ciasto na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C . W ten sam sposób upiec jeszcze jeden biszkopt orzechowy i dwa biszkopty klasyczne.

Ubić żółtka i jajko z cukrem. Dodać mąkę i wymieszać. Wlać gorące mleko. Postawić na małym ogniu i podgrzewać do zgęstnienia – nie gotować. Przykryć folią i zostawić do schłodzenia.
Utrzeć miękkie masło na puch. Stopniowo dodawać po łyżce masę budyniową. Do gotowego kremu wsypać zmielone orzechy i wlać esencję waniliową. Dokładnie wymieszać.

Teraz składamy wszystko w następującej kolejności. Na spód kładziemy jeden biszkopt orzechowy. Rozsmarowujemy na nim połowę kremu orzechowego i przykrywamy biszkoptem klasycznym. Na niego wykładamy masę jabłkową i przykrywamy drugim klasycznym biszkoptem. Pokrywamy go resztą kremu orzechowego i kładziemy drugi biszkopt orzechowy. Lekko dociskamy.

Podgrzać w rondelku śmietankę przeznaczoną na polewę do temp. około 70°C. Zestawić z ognia i wrzucić połamane na kawałki obie czekolady. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Polać wierzch ciasta i przyrządem do dekoracji tortów zrobić delikatne żłobienia. Zostawić w temp. pokojowej aż polewa zastygnie. Ostrym nożem pokroić na prostokąty.


Kategorie przepisów