Sernik ze śliwkami
Lato w tym roku było wspaniałe, gorące i z utęsknionymi, wymarzonymi wakacjami. Niestety dni robią się coraz chłodniejsze i powoli przyjdzie nam się z nim żegnać. Idealną propozycją na takie pożegnanie będzie ciasto z najpopularniejszymi w tym okresie owocami. Delikatny i puszysty sernik z dodatkiem słodkich śliwek, z pewnością zadowoli każdego łasucha. Sernik taki jak lato, nie zdążysz się nim nacieszyć, bo naprawdę szybko się skończy. Polecam.
Składniki (na tortownicę o średnicy 26cm):
Ciasto:
Składniki na ciasto rozetrzeć na kruszonkę, wykleić nią dno i boki (ok. 3cm wysokości) tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 15min. w temp. 180ºC. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną masę, dodawać stopniowo ser, ciągle miksując, tak długo, aż cukier się rozpuści. Dodawać po jednym jajku, przy każdym miksować chwilę na najniższych obrotach. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Masę wylać na wcześniej przygotowany spód. Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić. Wyłożyć na ciasto. Piec w temp. 160ºC przez ok. 60min. Środek ciasta po tym czasie nadal będzie sprężysty, i tak ma być. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku z uchylonym drzwiczkami do ostygnięcia. Cukier puder połączyć z wodą, tak przygotowany lukier nałożyć na ostudzone ciasto.
Pamiątka ze słonecznej Chorwacji.
I pożegnanie lata z ogrodem dziadka.
Składniki (na tortownicę o średnicy 26cm):
Ciasto:
- 115g masła lub margaryny
- 240g mąki (krupczatki lub pszennej)
- 70g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 900g zmielonego białego sera (może być taki z wiadereczka)
- 5 jajek
- 150g miękkiego masła lub margaryny
- 250g cukru
- cukier wanilinowy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ok. 15-20 sztuk śliwek węgierek
- 3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka wody
Składniki na ciasto rozetrzeć na kruszonkę, wykleić nią dno i boki (ok. 3cm wysokości) tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 15min. w temp. 180ºC. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną masę, dodawać stopniowo ser, ciągle miksując, tak długo, aż cukier się rozpuści. Dodawać po jednym jajku, przy każdym miksować chwilę na najniższych obrotach. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Masę wylać na wcześniej przygotowany spód. Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić. Wyłożyć na ciasto. Piec w temp. 160ºC przez ok. 60min. Środek ciasta po tym czasie nadal będzie sprężysty, i tak ma być. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku z uchylonym drzwiczkami do ostygnięcia. Cukier puder połączyć z wodą, tak przygotowany lukier nałożyć na ostudzone ciasto.
Pamiątka ze słonecznej Chorwacji.
I pożegnanie lata z ogrodem dziadka.