ten dzisiejszy , podobnie jak w ubiegłym roku, jest z wiśniami i kremem śmietanowo-jogurtowym z ta różnicą, że tym razem zamiast biszkoptu jest lekkie i soczyste ciasto kakaowe, a wierzch tortu jest posypany startą czekoladą.
Zapowiadałam jakiś czas temu, że gotowany sernik jeszcze się tu pojawi. I oto jest, tym razem w połączeniu z jabłkami, a w zasadzie marmoladą jabłkową, która znajduje się pomiędzy dwoma kruchymi plackami, stanowiąc podstawę sernika.
Przepis (...) trochę zmieniłam. Przede wszystkim nie zrobiłam kruszonki i nie dodałam ekstraktu migdałowego, ale ekstrakt waniliowy. Przepis jest o tyle fajny, że nie trzeba nic ważyć. Sypkie i mokre składniki odmierza się jednym kubeczkiem.
Szkoda, że sezon na te wspaniałe owoce jest taki krótki, ale taki jego urok. W truskawkowym czasie zajadam się nimi do granic możliwości, piekę ciasta, robię przetwory.
Zachęcam do wypróbowania przepisu na najprostszy placek z truskawkami na budyniowym spodzie. Szybko się go robi i szybko znika, można przygotować go z innymi sezonowymi owocami, pozdrawiam :-)
Przed wyjazdem (...) nie udało mi się zrobić ciasta z czereśniami jednak kiedy wróciłam okazało się, że wciąż jeszcze są, piękne i dorodne. Dlatego dzisiaj zapraszam na pyszne, ucierane ciasto z czereśniami i migdałową nutą.
Kiedy zobaczyłam to ciasto wiedziałam, że zaraz będę musiała je zrobić i ta myśl nie dawała mi spokoju. Pyszne, kruche ciasto, soczyste brzoskwinie i wspaniale chrupiąca posypka migdałowa to coś co łączy się idealnie i smakuje wybornie. Bardzo polecam to ciasto bo warto je upiec.
Mimo tropikalnej pogody w sobotę upiekłam ciasto, Nie zdarza mi się to jakoś szczególnie często, ale jakoś tak mnie naszło. Trzeba korzystać z sezonowych owoców póki są.
W tym roku serca i podniebiebia blogerów podbija sernik z gotowanym budyniem. Wiedziałam, że go zrobię, nie sądziłam tylko, że tak szybko ale jak się dostało 2 kg wiejskiego sera trzeba było go jakoś zagospodarować.
Zmiksowałam masło z cukrem, jajkami i śmietaną na gładką masę. Potem powoli i stopniowo dodawałam mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodałam ekstrakt waniliowy i wszystko dokładnie wymieszałam.
Bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu ciasto ze śliwkami.(...) Ciasto pięknie wyrosło, owoce nie opadły, tylko utrzymały się na wierzchu. Wyszło naprawdę fajnie. Upiekłam je na wizytę koleżanki i zjadłyśmy pół blaszki, kiedy było jeszcze lekko ciepłe.