Tort bezowy
            tort bezowy zrobiłam. urodziny córki, edycja kolejna tam ;)
 
masa:
- mascarpone, 500g
 - kremówka 500ml
 - cukier z prawdziwą wanilią - 1 opakowanie
 
beza:
- 8 białek
 - 1 szklanka cukru pudru - z lekkim czubkiem
 - 1 łyżeczka octu winnego
 - szczypta soli
 
dekoracja ze zdjęć:
- kakao gorzkie prawdziwe
 - złote perełki cukrowe
 - posypka cukrowa różowa
 
przygotowanie:
ubić białka z cukrem, solą i octem. błyszczącą masę wyłożyć na prostokątną blachę, i piec, ok 120 minut w temperaturze 100-110 stopni, bez termoobiegu. zostawiamy w piekarniku do porządnego wystygnięcia (zostawiłam na kawałek wieczora, całą noc, i poranek)
krem: ubić ćmietanę, ubić mascarpone. połączyć całość.


wystudzoną bezę przekroić ostrym nożem na dwie równe części. 2/3 masy położyć na jednej części, przykryć drugą częścią, wyłożyć na wierzch resztę masy, i udekorować dowolnie.
wstawić do lodówki, na około godzinę.

niestety, nie nadaje się do długiego przechowywania, ale, z drugiej strony - jeszcze nigdy mi nie został ani kawałek tortu bezowego, zawsze wszystko zjadane jest do ostatniego okruszka ;)