Tort bezowy
tort bezowy zrobiłam. urodziny córki, edycja kolejna tam ;)
masa:
- mascarpone, 500g
- kremówka 500ml
- cukier z prawdziwą wanilią - 1 opakowanie
beza:
- 8 białek
- 1 szklanka cukru pudru - z lekkim czubkiem
- 1 łyżeczka octu winnego
- szczypta soli
dekoracja ze zdjęć:
- kakao gorzkie prawdziwe
- złote perełki cukrowe
- posypka cukrowa różowa
przygotowanie:
ubić białka z cukrem, solą i octem. błyszczącą masę wyłożyć na prostokątną blachę, i piec, ok 120 minut w temperaturze 100-110 stopni, bez termoobiegu. zostawiamy w piekarniku do porządnego wystygnięcia (zostawiłam na kawałek wieczora, całą noc, i poranek)
krem: ubić ćmietanę, ubić mascarpone. połączyć całość.
wystudzoną bezę przekroić ostrym nożem na dwie równe części. 2/3 masy położyć na jednej części, przykryć drugą częścią, wyłożyć na wierzch resztę masy, i udekorować dowolnie.
wstawić do lodówki, na około godzinę.
niestety, nie nadaje się do długiego przechowywania, ale, z drugiej strony - jeszcze nigdy mi nie został ani kawałek tortu bezowego, zawsze wszystko zjadane jest do ostatniego okruszka ;)