Tort bezowy

Tort bezowy

tort bezowy zrobiłam. urodziny córki, edycja kolejna tam ;)

 Zdjęcie - tort bezowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

masa:

  • mascarpone, 500g
  • kremówka 500ml
  • cukier z prawdziwą wanilią - 1 opakowanie

beza:

  • 8 białek
  • 1 szklanka cukru pudru - z lekkim czubkiem
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli

dekoracja ze zdjęć:

  • kakao gorzkie prawdziwe
  • złote perełki cukrowe
  • posypka cukrowa różowa

przygotowanie:

ubić białka z cukrem, solą i octem. błyszczącą masę wyłożyć na prostokątną blachę, i piec, ok 120 minut w temperaturze 100-110 stopni, bez termoobiegu. zostawiamy w piekarniku do porządnego wystygnięcia (zostawiłam na kawałek wieczora, całą noc, i poranek)

krem: ubić ćmietanę, ubić mascarpone. połączyć całość.

Zdjęcie - tort bezowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - tort bezowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

wystudzoną bezę przekroić ostrym nożem na dwie równe części. 2/3 masy położyć na jednej części, przykryć drugą częścią, wyłożyć na wierzch resztę masy, i udekorować dowolnie.

wstawić do lodówki, na około godzinę.

Zdjęcie - tort bezowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

niestety, nie nadaje się do długiego przechowywania, ale, z drugiej strony - jeszcze nigdy mi nie został ani kawałek tortu bezowego, zawsze wszystko zjadane jest do ostatniego okruszka ;)

Kategorie przepisów