Jesienne ciasto jabłkowo-brzoskwiniowe
2 jabłka i 2 brzoskwinie
150 g miękkiego masła
120 g cukru
4 jajka
4 łyżki mleka albo śmietany
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka ekstraktu waniliowego (niekoniecznie)
szczypta soli
Masło i cukier zmiksowałam na puszystą masę - masło musi być naprawdę miękkie. Dodałam po kolei jajka i mleko - cały czas miksując. Na koniec dodałam stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Ciasto wylałam do formy nasmarowanej masłem, na wierzchu ułożyłam brzoskwinie i jabłka pokrojone w ósemki. Całość posypałam cukrem cynamonowym (cukier trzcinowy zmieszany z mielonym cynamonem).
Ciasto piekłam około 60-65 minut w 175 stopniach C.