Jesienne ciasto jabłkowo-brzoskwiniowe

Jesienne ciasto  jabłkowo-brzoskwiniowe

Zdjęcie - Jesienne ciasto  jabłkowo-brzoskwiniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Zdjęcie - Jesienne ciasto  jabłkowo-brzoskwiniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2 jabłka i 2 brzoskwinie

150 g miękkiego masła 

120 g cukru 

4 jajka 

4 łyżki mleka albo śmietany

250 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżka ekstraktu waniliowego (niekoniecznie)

szczypta soli 

Masło i cukier zmiksowałam na puszystą masę - masło musi być naprawdę miękkie. Dodałam po kolei jajka i mleko - cały czas miksując. Na koniec dodałam stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

Ciasto wylałam do formy nasmarowanej masłem, na wierzchu ułożyłam brzoskwinie i jabłka pokrojone w ósemki. Całość posypałam cukrem cynamonowym (cukier trzcinowy zmieszany z mielonym cynamonem).

Ciasto piekłam około 60-65 minut w 175 stopniach C.

Zdjęcie - Jesienne ciasto  jabłkowo-brzoskwiniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów