Karnawał trwa , więc jeżeli robicie pączki , czy faworki to na pewno zostają wam białka i często zastanawiacie się co z nich zrobić. Oto jeden z przepisów do wykorzystania. Pyszna , wilgotna babka
Nie są to typowe bajaderki z resztek ciast - zamiast nich dodaje się tutaj herbatniki. Poza tym jest to wersja "kulkowa" , czyli nie ciasto , a trufelki.
Od innych szarlotek odróżnia ją dodatek kisielu i zmielonych herbatników. Poza tym na wierzch daje się ciasto rozrzedzone mlekiem i rozprowadza łyżką zamiast wałkować.
Mam w planach pewne ciasto i potrzebowałam do niego cytrynowego dżemu. Przeglądając Internet nie znalazłam takiego, który by mi pasował ale za to natknęłam się na pyszną konfiturę do herbaty.
W sobotę zorganizowaliśmy z przyjaciółmi tematyczne gotowanie, tym razem po rosyjsku.
Posiłkując się książką kucharską (i intuicją) przygotowaliśmy wielki gar Solianki- gęstej, pożywnej zupy z dodatkiem ryb, kiszonych ogórków i oliwek.
Brzmi dziwnie?
Może faktycznie odrobinę ekscentryczne to połączenie, ale za to wprost przepyszne! Słowo!
Makaronowa zapiekanka jest bardzo sycąca i do tego dobrze smakuje. Za każdym razem może być w innej wersji smakowej w zależności od tego, co mamy w lodówce.
Dzisiaj przepis na babkę ziemniaczaną, którą jadało się zarówno w moim rodzinnym domu, jak i w domu mojego męża. Można ją podać z sosem mięsnym lub grzybowym, lecz w takiej wersji jak podaję dzisiaj - z boczkiem wędzonym oraz podsmażoną cebulką można babę podać samodzielnie - u mnie z dużym kubkiem maślanki.
Cebulę tniemy w piórka, a następnie szklimy na gorącym oleju. Dodajemy cukier, ocet, liść, ziele i koncentrat i po wymieszaniu dokładnym dusimy ok. 10 minut.
Jeszcze rok temu miałam prawdziwe 'doughnuts' na wyciągniecie ręki (no , może nie tak dosłownie ;-) Teraz muszę już sama kombinować , jakby tu uzyskać podobny smak. Pączki z tego przepisu wychodzą naprawdę bardzo zbliżone do oryginału - lekkie i puszyste , a zarazem wilgotne w środku.
Biszkopt jest czekoladowy, jesli go dobrze nasączymy będzie smakował wspaniale. Masa na bazie serka mascarpone i śmietanki ze skórką cytrynową wspaniale się komponuje z takim biszkoptem
Dlaczego sernik pęka? Dlaczego ten sam 4 razy się udaje a za piątym razem nie? Nie wiem... Tym razem popękał, mimo, że wszystko robiłam jak należy, tak jak ostatnio. Ale i tak był dobry.
Nie pokazywałam jeszcze na blogu pieczeni rzymskiej. Często ją robię bo jadamy ją zamiast wędliny na kanapkę. Nie jest może idealna bo coś jej chyba nie docisnęłam ale bardzo dobrze smakuje. U mnie wersja bez jajka.