Tego mi było trzeba, dużej porcji czegoś czekoladowego. W poszukiwaniu przepisu, który zaspokoi moje dzikie żądze spowodowane niedoborem czekolady w organizmie padło na to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto.
Proporcje i składniki dobierałam samodzielnie i prawdę mówiąc troszkę obawiałam się co z tego wyjdzie... niepotrzebnie. Mój lekki sernik na czekoladowo-migdałowym spodzie jest naprawdę godny polecenia.
Od dawna miałam ochotę na taką zapiekankę, bo na zdjęciu w książce wyglądała bardzo zachęcająco, a poza tym byłam ciekawa czy te krakersy na wierzchu to dobry pomysł...No i okazało się, że bardzo dobry :)
To już drugi szwedzki przepis z dodatkiem sera. Zbieg okoliczności , czy Szwedzi tak bardzo lubią serowe wypieki ? ;-) Mniejsza z tym , ja w każdym razie zaliczam się do wielbicieli i to ciasto także bardzo mi smakowało.
Bramboraki to taka czeska odmiana placka ziemniaczanego. A że znalazłam ten przepis to musiałam go jak najszybciej wypróbować bo coś mi mówiło że to musi być bardzo dobre. I nie myliłam się.
Pora na popołudniową kawę? Proponuję odrobinę szaleństwa i pyszną kawę z posmakiem kokosowym. Wspaniale smakuje po obiedzie bo doskonale spełnia rolę deseru.
Przypomniałam sobie o kawie, którą dwa lata temu piłam w Coffee Heaven. To była kawa z zimowej serii, o smaku róży i białej czekolady. Była pyszna.Spróbowałam odtworzyć ją w domu, z naturalnych składników, a nie syropów smakowych. Była jeszcze lepsza, najlepsza jaką piłam.
Wygląda jak zwykły kotlet, ale w smaku niezbyt go przypomina - aromatyczna panierka składa się z krakersów, natki pietruszki i skórki cytrynowej. Dodatkowo skropiony cytryną, zyskał jeszcze bardziej na smaku
Upiekłam pyszny biszkopt bezowy z dodatkiem prażonych jabłek i suszonych owoców. Ciasto jest lekkie i wilgotne. Idealne na ciepło z kremową śmietanką oraz na zimno posypane cukrem pudrem. Ukryte w środku owoce równoważą delikatną słodycz ciasta i dodają mu świeżości.
Pewnie nazwa tego ciasta nasuwa Wam skojarzenie z miodem natomiast w tym przypadku nawiązuje raczej do tego, że wyglądem przypomina pszczołę. Ale nie o nazwę tu chodzi a o smak bo ciasto jest niesamowite.
Czasami robię do obiadu, oprócz surówki, jakąś jarzynkę na ciepło. Ostatnio znalazłam ciekawy przepis na duszoną kapustę. Kapusta ma fajny, śmietanowy smak, jest dobrze przyprawiona i smakuje bardzo orginalnie.
Wertując przepisy Jakiego Olivera, mój wzrok zatrzymał się dłużej na tym cieście. Wyglądało tak obiecująco, że nie sposób było mu się oprzeć ;)Na dodatek tak łatwo się go robi...