Torcik czekoladowy z cytrynową konfiturą

Torcik czekoladowy z cytrynową  konfiturą

Ten torcik miałam już dawno przemyślany, poszukiwałam tylko cytrynowego dżemu. Nie znalazłam takiego, który by mi odpowiadał więc wykorzystałam konfiturę do herbaty. Biszkopt jest  czekoladowy, jesli go dobrze nasączymy będzie smakował wspaniale. Masa na bazie serka mascarpone i śmietanki ze skórką cytrynową wspaniale się komponuje z takim biszkoptem a gdyby dla kogoś był za słodki to przełamuje go właśnie konfitura cytynowa. Całość wykończona polewą czekoladową. Jest to moja propozycja do Czekoladowego weekendu.

Zdjęcie - Torcik czekoladowy z cytrynową  konfiturą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru (niepełna)
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia ( śr.21 cm) i upiec.  Po upieczeniu przekroić na 2 części

Składniki na nasącz:

  • 1/4 szklanki limoncello
  • pół szklanki wody
  • łyżeczka cukru

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Składniki na masę:

  • 250 g serka mascarpone
  • 150  ml słodkiej śmietanki
  • 2-3 łyżki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka startej skórki cytryny

Serek mascarpone zmiksować z cukrem. Dodać śmietanę i miksować aż masa będzie sztywna. Delikatnie wmieszać skórkę cytrynową.

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 150 ml słodkiej śmietanki

Rozpuścić czekoladę  w garnuszku, dodać śmietankę, doprowadzić do wrzenia.

Pierwszy blat czekoladowy ułożyć na tortownicy, nasączyć, wyłożyć 3-4 łyżki konfitury cytrynowej i dokładnie rozsmarować. Na  konfiturę rozsmarować masę i przykryć drugim blatem. Nasączyć i polać polewą czekoladową. Wstawić torcik  do lodówki na kilka godzin.

Smacznego:)

 

Kategorie przepisów