Śledzie na słodko
Jeszcze jedna wersja świątecznych śledzi, tym razem od Alki z forum cincin:
ŚLEDZIE NA SŁODKOSkładniki:50 dag filetów śledziowych2 łyżki cukru1/4 szkl. oleju4 łyżki octu winnego4 łyżki koncentratu pomidorowego30 dag cebuli10 dag rodzynekliść laurowykilka ziarenek gorczycy i ziela ang.
Cebulę tniemy w piórka a następnie szklimy na gorącym oleju. Dodajemy cukier, ocet, liść, ziele i koncentrat i po wymieszaniu dokładnym dusimy ok. 10 minut. Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy gorczycę i rodzynki. Jak sos stygnie to kroimy śledzie na kawałki.Śledzie układamy w słoju przekładając je sosem i pozostawiamy w lodówce na 3 dni (mogą w niej być nawet 2 tygodnie i nic im nie jest).