Babka pomarańczowa (naprawdę wilgotna)

Czasami, kiedy jakieś ciasto wyjątkowo mi zasmakuje, robię jego nieco zmienionej wersji. Tym razem wykorzystałam przepis na waniliowe babeczki. Dodałam otartą skórkę z pomarańczy i upiekłam w małym korytku. I tym sposobem cieszyliśmy się pyszną, wilgotną babką o cytrusowym aromacie.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Babka pomarańczowa (naprawdę wilgotna) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka pomarańczowa (naprawdę wilgotna) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka pomarańczowa (naprawdę wilgotna) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka pomarańczowa (naprawdę wilgotna) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka pomarańczowa (naprawdę wilgotna)

Agata, 9 lutego 2012

Zdjęcie - Babka pomarańczowa (naprawdę wilgotna) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
  • masło - 50 g, miękkie
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
  • olej - 3 łyżki
  • jajka - 2 szt
  • mleko - 1/2 szklanki
  • esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • skórka z pomarańczy - otarta z 1 szt
  • sól - szczypta
Sposób przygotowania

Ubij masło z olejem na puszystą, białą masę. Dodaj cukier, ponownie dokładnie ubij. Wbij po jednym jajku. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodawaj do ciasta mąkę na zmianę z mlekiem, aż uzyskasz gładką masę. Foremkę wysmaruj masłem i wysyp odrobiną mąki. Piecz ok. 45 minut w temp. 170 oC. Ostudź.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto cytrynowe z pianką i borówkami - bez pieczenia

Ciasto cytrynowe z pianką i bo…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Satay z tempehu z sosem orzechowym

Satay z tempehu z sosem orzech…

food² food²
Food Square

Lemoniada z kiwi

Lemoniada z kiwi

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pierogi z farszem z dorsza i łososia

Pierogi z farszem z dorsza i ł…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Soczewica, cielęcina i kiełki czerwonej kapusty. Pierogi dla Niej i dla Niego!

Soczewica, cielęcina i kiełki…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pączki z kremem budyniowym

Pączki z kremem budyniowym

ilovebake ilovebake
I Love Bake