Babka pomarańczowa (naprawdę wilgotna)
Czasami, kiedy jakieś ciasto wyjątkowo mi zasmakuje, robię jego nieco zmienionej wersji. Tym razem wykorzystałam przepis na waniliowe babeczki. Dodałam otartą skórkę z pomarańczy i upiekłam w małym korytku. I tym sposobem cieszyliśmy się pyszną, wilgotną babką o cytrusowym aromacie.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Babka pomarańczowa (naprawdę wilgotna) Składniki
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- masło - 50 g, miękkie
- cukier - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
- olej - 3 łyżki
- jajka - 2 szt
- mleko - 1/2 szklanki
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- skórka z pomarańczy - otarta z 1 szt
- sól - szczypta
Ubij masło z olejem na puszystą, białą masę. Dodaj cukier, ponownie dokładnie ubij. Wbij po jednym jajku. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodawaj do ciasta mąkę na zmianę z mlekiem, aż uzyskasz gładką masę. Foremkę wysmaruj masłem i wysyp odrobiną mąki. Piecz ok. 45 minut w temp. 170 oC. Ostudź.