Solianka- wyjątkowa rosyjska zupa
W sobotę zorganizowaliśmy z przyjaciółmi tematyczne gotowanie, tym razem po rosyjsku.
Posiłkując się książką kucharską (i intuicją) przygotowaliśmy wielki gar Solianki- gęstej, pożywnej zupy z dodatkiem ryb, kiszonych ogórków i oliwek.
Brzmi dziwnie?
Może faktycznie odrobinę ekscentryczne to połączenie, ale za to wprost przepyszne! Słowo!
Solianka- wyjątkowa rosyjska zupa
Składniki
- dorsz - 500 g
- ziemniaki - 3 szt
- marchew - 3 szt
- por - 1 szt
- seler - 1/2 szt
- pietruszka - 1 szt
- cebula - 1 szt
- bulion - 1-1,5 l
- sok z cytryny - wyciśnięty z 1/2 szt
- pomidory - 1 puszka, siekane
- oliwa - 1 łyżka
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- mąka pszenna - 2 łyżki
- kapary - 2 łyżki
- oliwki - 2 łyżki
- liść laurowy - 2 szt
- kiszone ogórki - 250 g
- sól - do smaku, lub sos sojowy
- do podania
- kwaśna śmietana -
- koperek -
Sposób przygotowania
Warzywa obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i pozostałe warzywa (razem z ziemniakami). Wsyp mąkę, dobrze wymieszaj, dodaj liść laurowy i dodaj koncentrat oraz gorący bulion. Gotuj chwilę, aż warzywa zmiękną. Dodaj dorsza pokrojonego na ok. 2 cm kostkę, gotuj 10 minut. Dorzuć pokrojone w drobną kostkę ogórki, pokrojone oliwki, pomidory oraz kapary. Gotuj jeszcze 5 minut, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem (zupa powinna mieć zrównoważony słono-kwaśny smak). Do podania na wierzchu każdej porcji ułóż łyżkę kwaśnej śmietany i posyp koperkiem.