Solianka- wyjątkowa rosyjska zupa

Solianka- wyjątkowa rosyjska zupa

W sobotę zorganizowaliśmy z przyjaciółmi tematyczne gotowanie, tym razem po rosyjsku.

Posiłkując się książką kucharską (i intuicją) przygotowaliśmy wielki gar Solianki- gęstej, pożywnej zupy z dodatkiem ryb, kiszonych ogórków i oliwek.

Brzmi dziwnie?

Może faktycznie odrobinę ekscentryczne to połączenie, ale za to wprost przepyszne! Słowo!

Zdjęcie - Solianka- wyjątkowa rosyjska zupa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Solianka- wyjątkowa rosyjska zupa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Solianka- wyjątkowa rosyjska zupa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Solianka- wyjątkowa rosyjska zupa

Agata, 12 lutego 2012

Zdjęcie - Solianka- wyjątkowa rosyjska zupa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Warzywa obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i pozostałe warzywa (razem z ziemniakami). Wsyp mąkę, dobrze wymieszaj, dodaj liść laurowy i dodaj koncentrat oraz gorący bulion. Gotuj chwilę, aż warzywa zmiękną. Dodaj dorsza pokrojonego na ok. 2 cm kostkę, gotuj 10 minut. Dorzuć pokrojone w drobną kostkę ogórki, pokrojone oliwki, pomidory oraz kapary. Gotuj jeszcze 5 minut, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem (zupa powinna mieć zrównoważony słono-kwaśny smak). Do podania na wierzchu każdej porcji ułóż łyżkę kwaśnej śmietany i posyp koperkiem.

Kategorie przepisów