Likier miętowy

Likier  miętowy

Pora przedstawić moje ostatnie dzieło z kategorii napoje alkoholowe. Likier miętowy zrobiłam  głównie dlatego, że mam w planach przygotowanie kilku przepsów gdzie jest on niezbędny. Dużym plusem tego likieru jest to że można go przyrządzić o każdej porze roku.

Zdjęcie - Likier  miętowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • bardzo dużo liści mięty
  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
  • 750 g cukru
  • dwie łyżki miodu (nie gryczanego)

Listki mięty opłukać, osuszyć i włożyć do dużego słoja. Zalać spirytusem, zakręcić i co jakiś czas potrząsać. Po tygodniu alkohol odcedzić a liście dobrze wycisnąć, alkohol pozostawić w słoju. Zagotować cukier z wodą i miodem. Wystudzić, zalać spirytus, wymieszać. Rozlać do butelek, odstawić na pewien czas.

Na zdrowie:)

Kategorie przepisów