Pulpety w sosie pomidorowym
Dobre z kaszą, z makaronem, z ziemniakami. Dobre z chrupiącą bagietką i w towarzystwie sałaty. Dobre dla dużych i dla małych. Zwyczajnie, po prostu - DOBRE !
Składniki:
Wykonanie:
Mięso i cebulę zmielić w maszynce. Do mielonego mięsa dodać jajko, kaszę manną, sól i pieprz - wyrabiać masę przez 2-3 minuty.Z masy mięsnej formować pulpety.
Na głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Smażyć pulpety z każdej strony na rumiano.
Do zarumienionych pulpetów wlać passatę pomidorową. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 15 minut. W międzyczasie dodać pokrojone ząbki czosnku.
Na koniec doprawić sos pomidorowy solą, pieprzem i oregano.
Smacznego !
Składniki:
- 350 g mięsa wieprzowego ( np. z łopatki )
- 1 jajko
- 1 nieduża cebula
- 2 łyżki kaszy manny
- 500 ml passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oregano suszone
- olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Mięso i cebulę zmielić w maszynce. Do mielonego mięsa dodać jajko, kaszę manną, sól i pieprz - wyrabiać masę przez 2-3 minuty.Z masy mięsnej formować pulpety.
Na głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Smażyć pulpety z każdej strony na rumiano.
Do zarumienionych pulpetów wlać passatę pomidorową. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 15 minut. W międzyczasie dodać pokrojone ząbki czosnku.
Na koniec doprawić sos pomidorowy solą, pieprzem i oregano.
Smacznego !