Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym
Dobre z kaszą, z makaronem, z ziemniakami. Dobre z chrupiącą bagietką i w towarzystwie sałaty. Dobre dla dużych i dla małych. Zwyczajnie, po prostu - DOBRE !

Zdjęcie - Pulpety w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
  • 350 g mięsa wieprzowego ( np. z łopatki )
  • 1 jajko
  • 1 nieduża cebula
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oregano suszone
  • olej rzepakowy do smażenia


Wykonanie:
Mięso i cebulę zmielić w maszynce. Do mielonego mięsa dodać jajko, kaszę manną, sól i pieprz - wyrabiać masę przez 2-3 minuty.Z masy mięsnej formować pulpety.

Na głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Smażyć pulpety z każdej strony na rumiano.

Do zarumienionych pulpetów wlać passatę pomidorową. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 15 minut. W międzyczasie dodać pokrojone ząbki czosnku.

Na koniec doprawić sos pomidorowy solą, pieprzem i oregano.

Zdjęcie - Pulpety w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pulpety w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów