Gulasz kataloński

Gulasz kataloński

Mimo kalendarzowego lata, pogoda nastraja bardziej do jedzenia gulaszu niż chłodników ;) A jako że gulaszu żadnego bardzo dawno nie robiłam, postanowiłam wypróbować tradycyjny kataloński gulasz wołowo-wieprzowy. Gęsty, aromatyczny, z dodatkiem czerwonego wina i charakterystycznego dla kuchni tamtego rejonu estragonu. Ponieważ w gulaszu znajdują się już ziemniaki, nie gotowałam ich dodatkowo – zjedliśmy go z lekką sałatką i świeżym chlebem... o którym więcej opowiem po południu ;)

Zdjęcie - Gulasz kataloński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
GULASZ KATALOŃSKI
(4 porcje)

  • 500g wołowiny (np. udziec),
  • 250g wieprzowiny (np. szynka),
  • 1 duża cebula,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 2 niewielkie marchewki,
  • 300ml przecieru pomidorowego (passaty),
  • 200ml czerwonego wina (najlepiej wytrawnego),
  • 200ml bulionu wołowego,
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • 2 łyżeczki suszonego estragonu,
  • 1 niepełna łyżka białej gorczycy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
  • pieprz cayenne (według uznania),
  • 1 łyżeczka mąki,
  • sól i pieprz olej do smażenia,
  • natka pietruszki do posypania


Mięso pokroić w dość dużą kostkę i obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Najlepiej robić to w dwóch partiach; mięsa nie powinno być za dużo naraz na patelni, gdyż zacznie się dusić, a nie smażyć. Podsmażone mięso przełożyć do garnka o grubym dnie. Na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka i dodać ją do garnka z mięsem. Dodać gorczycę i 1 łyżeczkę estragonu, wlać bulion, przecier pomidorowy i wino. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodać marchew i ziemniaki – obrane i pokrojone w grubą kostkę. Doprawić solą i pieprzem, dodać obie papryki w proszku, odrobinę pieprzu cayenne (gulasz powinien być dość pikantny) oraz drugą łyżeczkę estragonu. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez kolejne 45 minut. Po tym czasie gulasz wraz z sosem przełożyć do brytfanki lub żaroodpornego naczynia. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką, dokładnie wymieszać. Naczynie przykryć (w przypadku braku pokrywki można przykryć folią alumioniową). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 2 godziny. Po upływie 1 godziny gulasz przemieszać.
Gulasz podawać posypany natką pietruszki.


(na podstawie przepisu z blogu Na 4 Widelce)

Zdjęcie - Gulasz kataloński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów