Gulasz kataloński
Mimo kalendarzowego lata, pogoda nastraja bardziej do jedzenia gulaszu niż chłodników ;) A jako że gulaszu żadnego bardzo dawno nie robiłam, postanowiłam wypróbować tradycyjny kataloński gulasz wołowo-wieprzowy. Gęsty, aromatyczny, z dodatkiem czerwonego wina i charakterystycznego dla kuchni tamtego rejonu estragonu. Ponieważ w gulaszu znajdują się już ziemniaki, nie gotowałam ich dodatkowo – zjedliśmy go z lekką sałatką i świeżym chlebem... o którym więcej opowiem po południu ;)
GULASZ KATALOŃSKI
(4 porcje)
- 500g wołowiny (np. udziec),
- 250g wieprzowiny (np. szynka),
- 1 duża cebula,
- 3 średnie ziemniaki,
- 2 niewielkie marchewki,
- 300ml przecieru pomidorowego (passaty),
- 200ml czerwonego wina (najlepiej wytrawnego),
- 200ml bulionu wołowego,
- 1 łyżka śmietany 18%,
- 2 łyżeczki suszonego estragonu,
- 1 niepełna łyżka białej gorczycy,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
- pieprz cayenne (według uznania),
- 1 łyżeczka mąki,
- sól i pieprz olej do smażenia,
- natka pietruszki do posypania
Mięso pokroić w dość dużą kostkę i obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Najlepiej robić to w dwóch partiach; mięsa nie powinno być za dużo naraz na patelni, gdyż zacznie się dusić, a nie smażyć. Podsmażone mięso przełożyć do garnka o grubym dnie. Na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka i dodać ją do garnka z mięsem. Dodać gorczycę i 1 łyżeczkę estragonu, wlać bulion, przecier pomidorowy i wino. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez 30 minut. Po tym czasie dodać marchew i ziemniaki – obrane i pokrojone w grubą kostkę. Doprawić solą i pieprzem, dodać obie papryki w proszku, odrobinę pieprzu cayenne (gulasz powinien być dość pikantny) oraz drugą łyżeczkę estragonu. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez kolejne 45 minut. Po tym czasie gulasz wraz z sosem przełożyć do brytfanki lub żaroodpornego naczynia. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką, dokładnie wymieszać. Naczynie przykryć (w przypadku braku pokrywki można przykryć folią alumioniową). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 2 godziny. Po upływie 1 godziny gulasz przemieszać.
Gulasz podawać posypany natką pietruszki.
(na podstawie przepisu z blogu Na 4 Widelce)