Karkówka zapiekana z warzywami
Karkówka – jedno z moich ulubionych rodzajów mięsa, zawsze pyszne i soczyste :-) Niestety przygotowuję je stosunkowo rzadko, gdyż do niskokalorycznych ono nie należy. Jednak raz na jakiś czas można się rozpieścić, szczególni po ciężkim dniu. Dlatego proponuję dziś niezwykle łatwy sposób na przygotowanie tego mięsa, jest to jedno z tych dań, które robią się same w piekarniku. Soczysta karkówka, zapiekana w sosie pomidorowym z cukinią, bakłażanem, papryką i grzybami pod warstwą sera, pyszna! Podałam z nieziemskim puree z batatów i mascarpone, polecam gorąco.
Scroll down for recipe in English
Karkówka zapiekana z warzywami
(4 porcje)
Składniki:
- 500 g karkówki wieprzowej, podzielonej na 4 kotlety
- sól i pieprz
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 4 łyżki majonezu
- 2 cebule, pokrojone cienkie plasterki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
- 1 bakłażan, pokrojony w 0,5 cm plastry
- 1 cukinia, pokrojona w 0,5 cm plastry
- 150 g pieczarek pokrojonych w plastry
- 250 g ulubionego sosu pomidorowego lub keczupu (ja dałam sos marinara)
- 150 g startej na tarce mozzarelli (lub innego ulubionego sera)
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przygotuj sporej wielkości naczynie do zapiekania (tak by plastry karkówki zmieściły się w 1 warstwie).
- Bakłażany i cukinię posól, włóż do durszlaka i umieść w zlewie na 15 minut. Następnie opłukaj je i osusz papierowymi ręcznikami.
- Każdy kawałek mięsa natrzyj z obu stron solą, czarnym, świeżo zmielonym pieprzem oraz czosnkiem.
- Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź równomiernie majonez, posyp go ziołami i czerwoną papryką, po czym ułóż na nim kotlety i ponownie posyp czerwoną papryką w proszku.
- Na mięsie ułóż cebulę, paprykę, pieczarki, cukinię i bakłażana, każdą warstwę oprószając delikatnie solą i pieprzem. Na całość wyłóż sos pomidorowy i włóż do nagrzanego piekarnika.
- Piecz przez 50 minut, następnie wyłóż na zapiekankę starty ser i piecz kolejne 10 minut. Podawaj natychmiast.
Smacznego!
English version
Pork neck baked with vegetables
(4 servings)
Ingredients:
- 500g pork neck, cut into 4 cutlets
- salt and pepper
- 3 cloves garlic, minced
- 1 teaspoon paprika
- 1 tsp herbes de Provence
- 4 tablespoons mayonnaise
- 2 onions, cut into thin slices
- 1 red bell pepper, cut into thin strips
- 1 eggplant, cut into 0.5cm slices
- 1 zucchini, cut into 0.5cm slices
- 150 g mushrooms cut into slices
- 250 g of your favorite tomato sauce or ketchup (I used my marinara sauce)
- 150 g mozzarella cheese, grated
Preparation:
- Preheat the oven to 180 °C. Prepare large baking dish (wide enough to place pork cutlets in one layer).
- Season eggplant and zucchini with salt, place in colander and place in the sink for 15 minutes. Next rinse with water and pat dry with paper towels.
- Rub the meat in the both sides with salt, ground pepper and garlic.
- Spread the mayonnaise on the bottom of the baking dish, sprinkle with herbes the provence and paprika, next place pork in one layer and sprinkle with paprika.
- Next add in even layer onion, pepper, mushrooms, zucchini and eggplant, sprinkle each layer with salt and pepper. Spread tomato sauce and place the casserole in the preheated oven.
- Bake for 50 minutes, sprinkle with grated cheese and bake next 10 minutes. Serve immediately.
Enjoy!