Szaszłyki ziołowe z cielęciną i pieczarkami

Szaszłyki ziołowe z cielęciną i pieczarkami
Do szaszłyków lubię dodawać ulubione warzywa, nie może zabraknąć cebulki, pomidorków koktajlowych czy pieczarek. Mięso, to przeważnie drób, polędwica i cielęcina, koniecznie marynowane w aromatycznych olejach Kujawskich. W sprytny sposób można dodawać do szaszłyków warzywa, które w takiej postaci skuszą małych niejadków. Bardzo polecam na świąteczny obiad:) Ten przepis pojawi się w e-booku kulinarnym serwisu Z Pierwszego Tłoczenia.

Zdjęcie - Szaszłyki ziołowe z cielęciną i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 400 g szynki cielęcej
  • 8 pieczarek obranych i przekrojonych na pół
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 10 plasterków chudego boczku
  • 10 patyczków do szaszłyków
  • 2 łyżki suszonej pietruszki
Marynata
  • 4 łyżki oleju Kujawskiego z ostrą papryczką, pomidorami i bazylią
  • 1 łyżka miodu
  • Sok z połowy cytryny
Składniki marynaty mieszam. Cielęcinę kroję na cienkie plasterki i na mniejsze kawałki, zanurzam w marynacie na 1 godzinę. Na patyczki kolejno nakładam mięso z marynaty, pomidorki, pieczarki i cieniutko pokrojony, zrolowany boczek. Szaszłyki przed pieczeniem skrapiam olejem Kujawskim z ostrą papryczką, pomidorami i bazylią, posypuję pietruszką i daję do mocno nagrzanego piekarnika. Piekę ok. 20 min. w temp. 190 stopni. Do obiadu podaję z ryżem lub z kaszą. Szaszłyki w sezonie letnim można przygotować na grillu. Dajemy na mocno rozgrzany ruszt i pieczemy często obracając, do czasu kiedy mięso mocno się zrumieni. Smacznego :-)

Zdjęcie - Szaszłyki ziołowe z cielęciną i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów