Pulpety w sosie pomidorowym z pesto
Pulpeciki w sosie pomidorowym z dodatkiem mozzarelli i pesto z suszonych pomidorów to lekkie i proste danie. Ja podaję je z ryżem basmati z odrobiną tartego sera domowej roboty lekko słonego i przypominającego konsystencją parmezan - choć nie kolorem. Polecam
- 500 g mięsa mielonego ( wieprzowo-wołowe)
- 125 g mozzarelli
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 puszki pomidorów lub domowego przecieru ok 800 ml
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka ostrej papryki w proszku
- garść świeżych liści bazylli
- 5-6 łyżek zmielonych płatków owsianych
przyprawy do sosu
- 2-3 łyżki pesto z suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól pieprz do smaku
ponadto
- odrobina sera do posypania
- ryż basmati ugotowany według tego przepisu
Mięso mielone przełożyć do miseczki dodać rozgnieciony czosnek oraz przyprawy sól, pieprz i paprykę w proszku - przerobić mięso aby składniki się połączyły. Mięso przykryć folią spożywczą i odstawić chociaż na godzinkę, aby przeszło smakiem przypraw.
Jeżeli używamy pomidorów z puszki zalewę przelać do rondelka, a pomidory pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do rondla dolać wody i zmiksować.
Mozzarellę pokroić na grubszą kostkę odstawić. Mięso podzielić na kulki następnie każdą spłaszczać i wkładać kawałek sera i sklejać - obtoczyć każdą kulkę w zmielonych płatkach owsianych.
Na patelni rozgrzać troszkę oliwy i podsmażyć mięso na rumiano aby się zamkneło , przełożyć do rondla z pomidorami dodać pesto oraz rozgnieciony ząbek czosnku sól,pieprz i listki bazylii - gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie doprawić sos, jeżeli będzie zbyt gęsty dodać jeszcze odrobinę wody i zagotować.
Smacznego