Wieprzowina vindaloo
- Wynik: 70
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 60minuty
Wieprzowina vindaloo to danie z portugalskim rodowodem, sprowadzone do Indii zostało wzbogacone tamtejszymi smakami i aromatami. Jest to rodzaj gulaszu, więc danie z pewnością powinno przypaść do gustu każdemu. Bogactwo smaków jest tu bardzo duże, jednak doskonale wyważone i naprawdę zachwyca. Podobno, według tradycyjnej receptury przyrządza się pastę z przypraw, ja po prostu dodałam wszystkie składniki do mięsa i efekt podejrzewam był taki sam.
Składniki
- wieprzowina - 500 g
- pomidory - 500 g
- czosnek - 4 ząbki
- cebula - 2
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- papryczka chilli - 1 sztuka
- trawa cytrynowa - 1 sztuka
- sól
- pieprz
- Składniki na pastę vindaloo
- korzeń imbiru - 4 cm
- kumin rzymski - 1 łyżeczka
- cynamon - 1/2 łyżeczki
- kolendra w ziarnach - 1 łyżeczka
- kurkuma - 1 łyżeczka
- garam masala - 1 łyżeczka
- pieprz cayenne - 1 łyżeczka
- ocet winny - 2 łyżki
- cukier - 1 łyżeczka
Instrukcje
Pasta: imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać na jednolitą pastę.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, cebulę i papryczkę drobno posiekać. Mięso pokroić w średnią kostkę. Pomidory drobno pokroić. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę i czosnek. Włożyć mięso, smażyć 3 minuty na rumiano.. Dodać pomidory i koncentrat oraz pastę vindaloo i trawę cytrynową. Doprawić chili i wymieszać. Dodać sól i pieprz, zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, dusić ok. 1 godź., od czasu do czasu mieszając. Podawać z limonką.
Smacznego:)