Wieprzowina vindaloo

Wieprzowina vindaloo

Zdjęcie - Wieprzowina vindaloo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 70
  • Czas przygotowania: 10minuty
  • Czas gotowania: 60minuty

 

Wieprzowina vindaloo to danie z portugalskim rodowodem,  sprowadzone do Indii zostało wzbogacone tamtejszymi smakami i aromatami. Jest to rodzaj gulaszu, więc danie z pewnością powinno przypaść do gustu każdemu. Bogactwo smaków jest tu bardzo duże, jednak doskonale wyważone i naprawdę zachwyca. Podobno, według tradycyjnej receptury przyrządza się pastę z przypraw, ja po prostu dodałam wszystkie składniki do  mięsa i efekt podejrzewam był taki sam.

Składniki

Instrukcje

 

Pasta: imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać na jednolitą pastę.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, cebulę i papryczkę drobno posiekać. Mięso pokroić w średnią kostkę. Pomidory drobno pokroić. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę i czosnek. Włożyć mięso, smażyć 3 minuty na rumiano.. Dodać pomidory i koncentrat oraz pastę vindaloo  i trawę cytrynową. Doprawić chili i wymieszać. Dodać sól i pieprz, zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, dusić ok. 1 godź., od czasu do czasu mieszając. Podawać z limonką.

Smacznego:)

Zdjęcie - Wieprzowina vindaloo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów