Żeberka z marynaty piwno – czosnkowej
Kiedy robię żeberka zawsze sięgam po ten stary przepis mojej mamy. Jednak tym razem, po raz pierwszy sięgam po olej Kujawski z czosnkiem. Olej tak intensywnie wypełnia mięso czosnkowym aromatem, że przed pieczeniem nie ma potrzeby nacierać mięsa czosnkiem. Sezon grillowy już wkrótce, polecam tak przygotowane żeberka do obiadu, lub na ogrodowego grilla z przyjaciółmi :-)
Ten przepis pojawi się w e-booku kulinarnym serwisu Z Pierwszego Tłoczenia. pl
Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych
- ¼ szklanki oleju Kujawskiego z czosnkiem
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- Pieprz biały
- 1, 5 szklanki jasnego piwa
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 3 posiekane ząbki czosnku lub dwie pokrojone cebule
- 3 łyżki ostrej musztardy