Żeberka z marynaty piwno – czosnkowej

Żeberka z marynaty piwno – czosnkowej
Kiedy robię żeberka zawsze sięgam po ten stary przepis mojej mamy. Jednak tym razem, po raz pierwszy sięgam po olej Kujawski z czosnkiem. Olej tak intensywnie wypełnia mięso czosnkowym aromatem, że przed pieczeniem nie ma potrzeby nacierać mięsa czosnkiem. Sezon grillowy już wkrótce, polecam tak przygotowane żeberka do obiadu, lub na ogrodowego  grilla z przyjaciółmi :-) Ten przepis pojawi się w e-booku kulinarnym serwisu Z Pierwszego Tłoczenia. pl

Zdjęcie - Żeberka z marynaty piwno – czosnkowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • ¼ szklanki oleju Kujawskiego z czosnkiem
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • Pieprz biały
Marynata
  • 1, 5 szklanki jasnego piwa
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 3 posiekane ząbki czosnku lub dwie pokrojone cebule
  • 3 łyżki ostrej musztardy
Wszystkie składnik marynaty mieszam w szklanym naczyniu. Czyste, poporcjowane żeberka daję do marynaty, przykrywam i daję na noc do lodówki. Mięso wyjmuję z marynaty, suszę papierowym ręcznikiem. Przekładam do żaroodpornego naczynia, nacieram olejem Kujawskim z czosnkiem, posypuję papryką i pieprzem. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę przez godzinę w temp. 190 stopni. Żeberka można również upiec na ruszcie lub obsmażyć i dusić do miękkości pod przykryciem :-) Dobra rada :  do żeberek często podaję sos musztardowy z 3 łyżek oliwy, 3 łyżek soku z cytryny, 4 łyżek musztardy rosyjskiej i jednej łyżki miodu. Wszystkie składniki dokładnie ubijam. Smacznego :-)

Zdjęcie - Żeberka z marynaty piwno – czosnkowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów