Polędwiczka wieprzowa z farszem orzechowo-figowym
Składniki: 1 polędwica wieprzowa certyfikowana znakiem QAFP, sól, pieprz, 2 łyżki klarowanego masła
Farsz:garść łuskanych orzechów włoskich, 1 świeża figa, garść posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka roztopionego masła
Sos:1 szalotka, 4 suszone figi, 200 ml porto, 200 ml bulionu, 1 łyżka masła
Dodatkowo:1 szklanka kaszy jaglanej,garść młodych listków szpinaku,1 łyżka masła
Przygotowanie:Farsz: Siekamy orzechy włoskie i natkę pietruszki. Mieszamy z pokrojoną na małe kawałki figą. Dodajemy łyżkę roztopionego masła, sól, pieprz i mieszamy wszystko razem.Mięso: Polędwiczkę oczyszczamy dokładnie z wszystkich białych błonek, przekrawamy wzdłuż, ale nie do końca. Mięso rozbijamy tak, aby powstał w miarę równej grubości płat, który nacieramy z obydwu stron solą i pieprzem. Przygotowany wcześniej farsz rozprowadzamy na mięsie i zwijamy w roladę, związujemy sznurkiem lub nitką, żeby rolada nie rozpadła się w trakcie pieczenia. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki klarowanego masła i obsmażamy roladę z każdej strony na złoty kolor. Mięso przekładamy na blaszkę i wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.Sos: Na patelni, na której smażyliśmy mięso, szklimy pokrojoną szalotkę. Dodajemy pokrojone suszone figi i wlewamy porto. Gdy alkohol się zredukuje podlewamy bulionem i redukujemy dalej. Po około 5 minutach dodajemy łyżkę masła i gotujemy przez chwilę.Kasza:Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Drobno kroimy świeże listki młodego szpinaku i wraz z masłem dodajemy do kaszy. Wszystko razem mieszamy.
Upieczoną polędwiczkę kroimy w grube plastry i podajemy z przygotowaną kaszą i sosem figowym.