Chicken Khorma czyli Korma z kurczaka
No i znów przenosimy się do palących słońcem Indii.
Tym razem na naszym stole zagości jedno z najbardziej popularnych dań w Indiach i Pakistanie , a mianowicie Chicken Khorma.
Jest to rodzaj curry, w którego skład wchodzi dowolny rodzaj mięsa ( może to być kurczak , wołowina , jagnięcina ) , jogurt i spora ilość cebuli.
Jest niesamowicie aromatyczna, a zawdzięcza to przede wszystkim kolendrze.
Fantastyczny pomysł na obiad!
Gwarantuję , że nie tylko wielbiciele hinduskiej kuchni będą zachwyceni!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 2 duże porcje )
* filet z kurczaka – ok. 400 g
* mielone migdały – 1 łyżeczka
* jogurt naturalny – 100 ml
* olej – 150 ml
* duża cebula – 1 szt
* woda – ok. 80 ml
* papryczka chili – 1 szt
PRZYPRAWY:
* starty świeży imbir – 1 płaska łyżeczka
* czosnek – 1 ząbek
* garam masala – 1 łyżeczka
* chili – 1 szczypta
* sól – 1 łyżeczka
* czarnuszka – 1 szczypta
* mielony kardamon – 1 szczypta
* mielona kolendra – 1 szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W misce mieszamy starty imbir z posiekanym czosnkiem, garam masalą , chili , solą , czarnuszką , kardamonem , kolendrą oraz migdałami.
Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
Wkładamy pokrojone w kawałki mięso i dokładnie obtaczamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy na złoto.
Dodajemy mięso wraz z marynatą i smażymy ok. 5-7 minut cały czas mieszając.
Wlewamy wodę, przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 20 – 25 minut.
Dodajemy posiekaną bardzo drobno papryczkę chili i gotujemy ok. 5 minut.
Podajemy natychmiast – gorące z ugotowanym na sypko ryżem.
Smacznego!