Karkówka pieczona
Jeśli chcecie, aby przygotowana przez Was karkówka pieczona rozpływała się w ustach, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Mięso jest delikatne, soczyste i jędrne i idealnie smakuje w tej słodkiej musztardowej glazurze. Mięso idealnie nadaje się na kanapki, ale też będzie wspaniale łączyło się z ziemniaczanym puree, ryżem czy kaszą na obiad. Długi czas pieczenia w niskiej temperaturze jest jednocześnie i dużą wadą i dużą zaletą. Wadą, bo niestety trzeba tyle czekać ale z drugiej strony jak mamy gości wieczorem na obiedzie, to wstawiamy mięso rano i już mamy spokój ;-) Bardzo polecam taki sposób na pieczoną karkówkę, bo smakuje wyśmienicie :-)
Karkówka pieczonaSkładniki:
- karkówka około 2kg
- 200 g soli
- 300 g jasnego cukru muscovado
- 100 ml syropu klonowego
- 100 g musztardy ziarnistej
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
1. Mięso opłukać i osuszyć, włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Połączyć sól z 200g cukru (reszta cukru zostaje na później) i obsypać mieszanką dokładnie mięso. Przykryć pokrywką i wstawić na całą noc do lodówki.
2. Po wyjęciu mięso dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Resztę cukru z syropem i musztardami połączyć i użyć połowę mieszanki do pokrycia mięsa. Tak przygotowane mięso położyć na kratkę w naczyniu (najlepiej, żeby soki ściekały, ale nie ma ich dużo, więc można spróbować piec na zwykłej blaszce) Wstawić do piekarnika nastawionego na 140 stopni na 6 godzin! Wyjąć, polać resztą mieszanki i wstawić na jeszcze 1 godzinę.
3. Po wyjęciu, przykryć folią i zostawić na 30 minut zanim zaczniemy rozrywać/kroić mięso. (Ja robiłam z 1 kilograma i piekłam łącznie około 5 godzin.)
Smacznego :-)
Źródło: www.bbcgoodfood.com
Drukuj / Zapisz jako PDF