Polędwiczka wieprzowa teryiaki

Polędwiczka wieprzowa teryiaki

Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa teryiaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Japońska marynata teryiaki, to jedna z królujących u nas marynat do mięsa.
Ubóstwiamy ją!:)

Marynuję w ten sposób, wszystko co się da, a jednak za każdym razem powstaje nowa, mięsna bomba smakowa:)
To jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowanie smacznego mięsiwa:)
Łosoś teryiaki, kaczka, kurczak, to wszystko już u nas gościło.
Teraz, przyszła pora na delikatną, polędwicę wieprzową.

Polędwiczka wieprzowa teryiaki, to był również strzał w dziesiątkę!
Kruche, soczyste, rozpływające się w ustach mięso, podrasowane intensywnymi, pikantnymi przyprawami.
Pyszności!;)
Polecam każdemu.

Składniki:

  • 1 polędwica wieprzowa (ok. 500g)
  • olej do smażenia

marynata

  • 0.4 szklanki sosu teryiaki
  • 3 łyżeczki soku z limonki
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 0.5 łyżeczki posiekanej papryczki chili
  • 0.5 łyżeczki startego imbiru
  • sezam

Polędwicę pokroić na plastry.
Mięso delikatnie rozbić dłonią.
Składniki na marynatę wymieszać.
Zamarynować nią mięso.
Mięso włożyć na kilka godzin do lodówki.
Polędwiczkę smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, przez kilka minut.
Gotowe polędwiczki posypać sezamem.

Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa teryiaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa teryiaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa teryiaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa teryiaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa teryiaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa teryiaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów