Schab w gorczycy
W moim domu rodzinnym nie jada się,z małymi wyjątkami, wędlin kupionych w sklepach . Nie oznacza to jednak, że pozostali członkowie rodziny podzielają moją niechęć do mięsa. Rodzina uznała, że samodzielnie przygotowane dodatki do kanapek są nie tylko smaczniejsze ale przede wszystkim zdrowsze, dlatego też przygotowujemy różne mięsa pieczone lub gotowane w zalewach. Dzisiaj kolejna z propozycji na domową wędlinę. Kanapki z tak przygotowanym mięsem oraz jednym z przygotowanych wcześniej chutneyem stały się ulubionym daniem na szybką kolację moich domowników.
Składniki:
1,5 kg schabu lub karczku,
3 duże łyżki musztardy ziarnistej, zwanej francuską,
1 łyżeczkę soli,
2 łyżeczki suszonego tymianku,
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego,
łyżeczka papryki mielonej słodkiej
opcjonalnie łyżeczka mielonej papryki
Przygotowanie:
Mięso dokładnie umyć i osuszyć. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i natrzeć dokładnie mięso. Włożyć do lodówki na około 12 godzin. Po tym czasie mięso włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po 15 minutach zmieniam temperaturę na 180 stopni i piekę kolejne 70 minut. Mięso warto piec w rękawie lub pod brytfankę z mięsem włożyć inną brytfankę z woda, co sprawi, że mięso nie wyschnie.