Bardzo imbirowa wieprzowina

Zdjęcie - Bardzo imbirowa wieprzowina/Ginger pork - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tweet

Dziś przedstawiam pomysł na niezwykle szybki obiad bestsellerowej japońskiej pisarki Harumi Kurihara z jej książki zatytułowanej „Everyday Harumi”. Bardzo cienkie plasterki łopatki wieprzowej, wymoczone w mieszance sojowo-imbirowej i szybko obsmażone na gorącej patelni, podane z także podsmażoną kapustą pak choi. Szybki, lekki i bardzo aromatyczny obiad w stylu japońskim. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Imbirowa wieprzowina

(4 porcje)

Składniki:

  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 350 g sałaty bok choy (jak nie mogę dostać to używam zamiennie młodej sałaty rzymskiej)
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 90 ml sosu sojowego
  • 60 ml mirinu
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Włóż wieprzowinę na kilkanaście minut do zamrażarki, pozwoli to na łatwiejsze jej pokrojenie. Po wyjęciu, pokrój ją na najcieńsze plastry, jak to tylko możliwe i zawiń w folię spożywczą. Rozbij je przy pomocy tłuczka lub wałka do ciasta, dzięki czemu mięso będzie kruche i delikatne. Zdejmij folię i odstaw, by mięso nabrało temperatury pokojowej przed smażeniem.
  2. Z liści sałaty wykrój łodyżki, a same liście pokrój na połówki. W miseczce wymieszaj sos sojowy i mirin, po czym wmieszaj starty imbir.
  3. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć wykrojone łodyżki bok choy. Smaż przez chwilę po czym dodaj liście i smaż kolejną minutę. Dopraw solą i pieprzem i wyłóż na przygotowane talerze.
  4. Następnie zanurz plasterki wieprzowiny w mieszance sojowo-imbirowej i obsmaż krótko na bardzo rozgrzanej patelni po smażeniu bok choy. Wyłóż na talerze z sałatą i podawaj.
Smacznego!

 Zdjęcie - Bardzo imbirowa wieprzowina/Ginger pork - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Ginger pork

(4 servings)

Ingredients:

  • 400 g pork shoulder
  • 350 g bok choy
  • 1 tbsp grated fresh ginger
  • 90 ml soy sauce
  • 60 ml mirin
  • canola oil, for frying
  • Salt and pepper, to season

Preparation:

  1. Briefly freeze the pork, as this will make it easier to slice. Slice the pork as thinly as possible, then wrap the slices in plastic wrap. Tenderize by hitting the wrapped slices with a rolling pin. Remove the plastic wrap. Let the pork come to room temperature before cooking.
  2. Separate the white stems from the green leaves of the bok choy. Cut the stems lengthwise and the leaves in half. Blend the soy sauce and mirin together, add the grated ginger, and mix to combine.
  3. Put a little oil in a skillet over high heat. Stir in the bok choy stems, then the leaves, and stir-fry for 1 minute. Season with salt and pepper and arrange on the plates that will be used for the pork.
  4. Dip the pork slices into the soy-and-ginger mixture and quickly brown in the hot skillet. Serve with the bok choy.
Enjoy!

Zdjęcie - Bardzo imbirowa wieprzowina/Ginger pork - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bardzo imbirowa wieprzowina/Ginger pork - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj bok choy, Harumi Kurihara, imbir, kuchnia japońska, mięso, mirin, obiad, sos sojowy, wieprzowina

Przepisy z tych kategorii

Mleczny chleb Hokkaido
1

Mleczny chleb Hokkaido

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ekspresowy kurczak teriyaki z ryżem
1

Ekspresowy kurczak teriyaki z…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ramen zupa japońska
2

Ramen zupa japońska

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kurczak w marynacie teriyaki
1

Kurczak w marynacie teriyaki

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Sushi – adaptacja, czyli California Roll

Sushi – adaptacja, czyli Calif…

mollisia mollisia
Walka w kuchni

Sushi ze  szpinakiem

Sushi ze szpinakiem

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

Kurczak w sosie słodko – kwaśnym
2

Kurczak w sosie słodko – kwaśn…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pieczeń drobiowa „Gyros”
1

Pieczeń drobiowa „Gyros”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kotleciki drobiowe w mące ryżowej
2

Kotleciki drobiowe w mące ryżo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Shawarma z kurczaka z aromatycznym ryżem
1

Shawarma z kurczaka z aromatyc…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Pieczeń drobiowa z marchewką i mozzarellą
2

Pieczeń drobiowa z marchewką i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Schab gotowany w sosie własnym
2

Schab gotowany w sosie własnym

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy