Bardzo imbirowa wieprzowina

Zdjęcie - Bardzo imbirowa wieprzowina/Ginger pork - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tweet

Dziś przedstawiam pomysł na niezwykle szybki obiad bestsellerowej japońskiej pisarki Harumi Kurihara z jej książki zatytułowanej „Everyday Harumi”. Bardzo cienkie plasterki łopatki wieprzowej, wymoczone w mieszance sojowo-imbirowej i szybko obsmażone na gorącej patelni, podane z także podsmażoną kapustą pak choi. Szybki, lekki i bardzo aromatyczny obiad w stylu japońskim. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Imbirowa wieprzowina

(4 porcje)

Składniki:

  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 350 g sałaty bok choy (jak nie mogę dostać to używam zamiennie młodej sałaty rzymskiej)
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 90 ml sosu sojowego
  • 60 ml mirinu
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Włóż wieprzowinę na kilkanaście minut do zamrażarki, pozwoli to na łatwiejsze jej pokrojenie. Po wyjęciu, pokrój ją na najcieńsze plastry, jak to tylko możliwe i zawiń w folię spożywczą. Rozbij je przy pomocy tłuczka lub wałka do ciasta, dzięki czemu mięso będzie kruche i delikatne. Zdejmij folię i odstaw, by mięso nabrało temperatury pokojowej przed smażeniem.
  2. Z liści sałaty wykrój łodyżki, a same liście pokrój na połówki. W miseczce wymieszaj sos sojowy i mirin, po czym wmieszaj starty imbir.
  3. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć wykrojone łodyżki bok choy. Smaż przez chwilę po czym dodaj liście i smaż kolejną minutę. Dopraw solą i pieprzem i wyłóż na przygotowane talerze.
  4. Następnie zanurz plasterki wieprzowiny w mieszance sojowo-imbirowej i obsmaż krótko na bardzo rozgrzanej patelni po smażeniu bok choy. Wyłóż na talerze z sałatą i podawaj.
Smacznego!

 Zdjęcie - Bardzo imbirowa wieprzowina/Ginger pork - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Ginger pork

(4 servings)

Ingredients:

  • 400 g pork shoulder
  • 350 g bok choy
  • 1 tbsp grated fresh ginger
  • 90 ml soy sauce
  • 60 ml mirin
  • canola oil, for frying
  • Salt and pepper, to season

Preparation:

  1. Briefly freeze the pork, as this will make it easier to slice. Slice the pork as thinly as possible, then wrap the slices in plastic wrap. Tenderize by hitting the wrapped slices with a rolling pin. Remove the plastic wrap. Let the pork come to room temperature before cooking.
  2. Separate the white stems from the green leaves of the bok choy. Cut the stems lengthwise and the leaves in half. Blend the soy sauce and mirin together, add the grated ginger, and mix to combine.
  3. Put a little oil in a skillet over high heat. Stir in the bok choy stems, then the leaves, and stir-fry for 1 minute. Season with salt and pepper and arrange on the plates that will be used for the pork.
  4. Dip the pork slices into the soy-and-ginger mixture and quickly brown in the hot skillet. Serve with the bok choy.
Enjoy!

Zdjęcie - Bardzo imbirowa wieprzowina/Ginger pork - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bardzo imbirowa wieprzowina/Ginger pork - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj bok choy, Harumi Kurihara, imbir, kuchnia japońska, mięso, mirin, obiad, sos sojowy, wieprzowina

Przepisy z tych kategorii

Bitki z karkówki w sosie z suszonych grzybów

Bitki z karkówki w sosie z sus…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Łosoś duszony w sosie z papryki z przyprawą marokańską

Łosoś duszony w sosie z papryk…

figmara figmara
figowe smaki

Gulasz z wołowiny z kasztanami i aromatem pomarańczy

Gulasz z wołowiny z kasztanami…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z krewetkami i pomidor…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Spaghetti z bułką tartą i anchois

Spaghetti z bułką tartą i anch…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kotleciki drobiowe z marchewką i groszkiem

Kotleciki drobiowe z marchewką…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Spaghetti z szarpaną wieprzowiną

Spaghetti z szarpaną wieprzowi…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Łosoś pieczony w jarzynach

Łosoś pieczony w jarzynach

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Łosoś wędzony w domu. Wędzarnia Nordic Ware!
1

Łosoś wędzony w domu. Wędzarni…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Kotleciki rybne z sosem krewetkowym

Kotleciki rybne z sosem krewet…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Domowe nuggetsy w chrupiącej panierce
2

Domowe nuggetsy w chrupiącej p…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ossobucco alla milanese - gicz cielęca duszona w warzywach
1

Ossobucco alla milanese - gicz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit