Karaibski kurczak kokosowy
Kuchnia karaibska kojarzy się głównie z mlekiem kokosowym... i słusznie! Mleko kokosowe to jeden z najbardziej podstawowych składników tej kuchni – dodaje się go do niemal każdej potrawy, od zup począwszy, przez potrawy mięsne, a na deserach skończywszy.
Ja mleko kokosowe bardzo lubię, więc ten rodzaj kuchni bardzo mi odpowiada. Bo chociaż mleko kokosowe samo w sobie jest dość mdławe, to odpowiednio doprawione potrafi zamienić nasz obiad w iście rajską ucztę :)
Tak było w tym przypadku – pikantny sos na bazie papryki i mleka kokosowego gwarantuje niecodzienne i bardzo miłe doznania smakowe.
KARAIBSKI KURCZAK KOKOSOWY
(2 porcje)
2 filety z kurczaka,
½ czerwonej papryki,
½ zielonej papryki,
½ cebuli,
1 mała puszka (165ml) mleka kokosowego,
1 łyżka oleju,
szczypta płatków czerwonej papryki,
sól i pieprz
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Cebulę posiekać, papryki pokroić w kostkę.
Mięso umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka na dużym ogniu z dwóch stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zmniejszyć ogień i na tę samą patelnię wrzucić cebulę, czosnek i papryki. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Wlać mleko kokosowe, doprawić płatkami chili i odrobiną soli. Gotować 5 minut. Powstałym sosem polać kurczaka.
Naczynie włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut.
Podawać z ryżem. Ja dodatkowo udekorowałam potrawę nitkami chili :)
(przepis z bloga Grumków, z moimi zmianami)