Cottage pie wyszedł pyszny, mięsisty i wbrew pozorom nie dało się specjalnie wyczuć piwa - co jest atutem, bo mój mąż zawsze protestuje gdy chce dolać alkohol do potrawy. Bardzo bardzo polecam. :)
Dobrałam sos na bazie białego wina, czosnku i pietruszki, zwykle podawany do owoców morza, w tym zestawieniu też świetnie się odnajduje. Tak podaną wątróbkę jedliśmy kiedyś w Portugalii i muszę przyznać, że jest to jedno z (wielu!) kulinarnych odkryć, jakie stamtąd przywieźliśmy
Pieczone udka w pikantnej i aromatycznej marynacie rodem z Republiki Południowej Afryki. Oryginalnie w przepisie były to perliczki w całości, jednak – jak wiadomo – dostęp do nich nie jest łatwy ;) (...) Mnie niemożność zdobycia perliczek nie zniechęciła – upiekłam udka kurczaka, które są uniwersalne i zawsze się sprawdzają ;)
Ćevapčići to danie kuchni bałkańskiej. Głównym jego składnikiem jest mięso mielone najczęściej mieszane z dodatkiem cebuli, czosnku, przypraw i ziół uformowane w ruloniki smażone lub grillowane. Ja zrobiłam wersję z grilla, która wszystkim bardzo smakowała.
Kolejna propozycja na zamiennik sklepowej wędliny. Niezbyt skomplikowana w wykonaniu - wystarczy 2-3 dni marynowania i można mięso wrzucić do pieczenia. Mięso wyszło wyjątkowo delikatne i prawdę mówiąc połowa upieczonego i wystudzonego kawałka poszła na samo próbowanie...
Danie okazało się strzałem w dziesiątkę, bo nie dość, że spożytkowałam zalegającą w szafce suchą bagietkę, to przygotowałam jeszcze filet z kurczaka w super chrupiącej kruszonce i to bez smażenia.
Znudziły nam się już gotowe wędliny, więc postanowiłam coś upiec. Boczek wyszedł przepyszny. Miał jedną tylko wadę było go zbyt mało. Następnym razem kupię go więcej. Przepis mój własny.
To świetna propozycja na domową wędlinę i pomimo, że schab jest jaki jest - mięsko jest naprawdę soczyste i nie wiórowate. Dla mnie idealnie komponuje się kleksem dobrej musztardy, która podkreśla delikatny smak mięsa. Polecam!
Kotlety pożarskie robi się z drobno siekanego lub mielonego mięsa drobiowego, czasami mieszanego z cielęciną. Swoją pulchność i delikatność zawdzięczają ubitej pianie z białek, zaś pyszny smak – klarowanemu masłu, na którym się je smaży.
To moje pierwsze kotlety de volaille, a jakie pyszne! Nadzienie zrobiłam wykorzystując roślinny smalczyk Smakowita Pajda o smaku ziół ogrodowych, dodałam czosnek, natkę pietruszki i szczypiorek. Roladki wyszły pyszne, z wierzchu chrupiące, w środku soczyste i pachnące. To był zdecydowanie pyszny obiad :).
Kolejna propozycja na domową wędlinę - tym razem nie tylko pysznie i zdrowo, ale jeszcze bardzo dietetycznie. Ta wędlina powstała z piersi indyczej uznawanej za jedno z lepszych gatunkowo mięs. Niska zawartość tłuszczu i łatwo przyswajalne białko - idealne mięso praktycznie w każdej diecie.