Szynka konserwowa z piersi indyczej - szynkowar
Kolejna propozycja na domową wędlinę - tym razem nie tylko pysznie i zdrowo, ale jeszcze bardzo dietetycznie. \
Ta wędlina powstała z piersi indyczej uznawanej za jedno z lepszych gatunkowo mięs. Niska zawartość tłuszczu i łatwo przyswajalne białko - idealne mięso praktycznie w każdej diecie.
Szynka konserwowa z piersi indyczej
SKŁADNIKI:
- 1 kg piersi z indyka
- 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu kolorowego
- szczypta gałki muszkatołowej
- 18 g soli peklowej
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru (u mnie fruktoza)
- 1/3 szklanki wody
Każdy kawałek lekko potłuc tłuczkiem. Dodać wszystkie przyprawy oraz wodę i mieszać łyżką lub wyrabiać ręką kilka minut.
Do szynkowaru włożyć worek. Mieszankę zapakować do worka upychając starannie mięso. Worek zawinąć, szynkowar zamknąć i odstawić do lodówki na 24 godziny (minimum 12 godzin).
Szynkowar wstawić do wysokiego garnka z ciepłą wodą (woda powinna sięgać powyżej poziomu mięsa). Szynka powinna parzyć się w temperaturze ok. 85 stopni przez 1,5 godziny.
Szynkę wystudzić w szynkowarze, najlepiej zimny szynkowar odstawić na kilka godzin do lodówki.
Worek z gotową wędliną łatwiej wyjąć, jeśli szynkowar na chwilkę włoży się do ciepłej wody.
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: