Szynka konserwowa z piersi indyczej - szynkowar

Szynka konserwowa z piersi indyczej - szynkowar

Kolejna propozycja na domową wędlinę - tym razem nie tylko pysznie i zdrowo, ale jeszcze bardzo dietetycznie. \

Ta wędlina powstała z piersi indyczej uznawanej za jedno z lepszych gatunkowo mięs. Niska zawartość tłuszczu i łatwo przyswajalne białko - idealne mięso praktycznie w każdej diecie.
Zdjęcie - SZYNKA KONSERWOWA Z PIERSI INDYCZEJ - SZYNKOWAR - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Szynka konserwowa z piersi indyczej SKŁADNIKI:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu kolorowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 18 g soli peklowej
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru (u mnie fruktoza)
  • 1/3 szklanki wody
Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kilkucentymetrowe kawałki.
Każdy kawałek lekko potłuc tłuczkiem. Dodać wszystkie przyprawy oraz wodę i mieszać łyżką lub wyrabiać ręką kilka minut.
Do szynkowaru włożyć worek. Mieszankę zapakować do worka upychając starannie mięso. Worek zawinąć, szynkowar zamknąć i odstawić do lodówki na 24 godziny (minimum 12 godzin).
Szynkowar wstawić do wysokiego garnka z ciepłą wodą (woda powinna sięgać powyżej poziomu mięsa). Szynka powinna parzyć się w temperaturze ok. 85 stopni przez 1,5 godziny.
Szynkę wystudzić w szynkowarze, najlepiej zimny szynkowar odstawić na kilka godzin do lodówki.
Worek z gotową wędliną łatwiej wyjąć, jeśli szynkowar na chwilkę włoży się do ciepłej wody.
Zdjęcie - SZYNKA KONSERWOWA Z PIERSI INDYCZEJ - SZYNKOWAR - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów