Pieczona łopatka wieprzowa
Kolejna propozycja na zamiennik sklepowej wędliny. Niezbyt skomplikowana w wykonaniu - wystarczy 2-3 dni marynowania i można mięso wrzucić do pieczenia.
Mięso wyszło wyjątkowo delikatne i prawdę mówiąc połowa upieczonego i wystudzonego kawałka poszła na samo próbowanie...
Pieczona łopatka wieprzowa
SKŁADNIKI:
- jednolity kawałek łopatki wieprzowej może być szynka (ok. 1-1,5 kg)
- 4 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- czubata łyżeczka soli
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Listki laurowe pokruszyć. Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
Mięso ułożyć w szklanym naczyniu (miska, naczynie żaroodporne lub gliniany garnek) i zalać marynatą. Najlepiej aby naczynie było niewiele większe od kawałka mięsa, tak aby całość była przykryta zalewą. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 48 godzin (najlepiej na 72). Każdego dnia rano i wieczorem obrócić mięso.
Przed pieczeniem wyjąć mięso z marynaty.
Piec w rękawie lub naczyniu żaroodpornym ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Pieczona łopatka wieprzowa
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: