Przed pieczeniem mięso odsączyć z marynaty. Karkówkę nakładać na rozgrzaną patelnię teflonową lub grilla. Grillować z dwóch stron, pod koniec dodać odrobinę marynaty.
Dzisiaj chcę pokazać coś co mnie bardzo zachwyciło. Sos ugotowany na bazie rosołu, lekko słodki, o smaku kontrastującym z sokiem z cytryny. Bardzo ważne jest, żeby rosół był prawdziwy, ugotowany na kurze, z dodatkiem warzyw, koniecznie z selerem.
Nad wszystkie wędliny przedkładam te wyprodukowane w domu, głównie w postaci pieczeni. A nad wszystkie pieczenie - boczek. Szukam zawsze chudego, cienkiego a dużego powierzchniowo i z niego robię uwielbianą przez wszystkich domowników roladę.
Zamiast tradycyjnych mielonych można pobawić się trochę, dodać kapary,przypawę do gyrosa i wyjdą pyszne grillowane szaszłyki. Do nich sos czosnkowo-koperkowy z kiszonym ogórkiem i obiad gotowy.
Każdy ma ulubione przepisy na kurczaka, mam i ja. I ostatnio do moich ulubionych przepisów na kurczaka doszedł kurczak ze śliwkami po cygańsku. Jak tylko przeczytałam składniki tego przepisu to pomyślałam, że potrawa musi smakowita i oczywiście się nie zawiodłam.
Smakuje wybornie, jak dojrzewające suszone szynki. Tym sposobem można przygotować i inne mięsa. Sposób otrzymania swojego mięsa bezcenny, bo wiemy co jemy, bez żadnych polepszaczy, a jaka satysfakcja...:-)
Zdecydowanie zaliczam się do osób, które wolą wiedzieć co jedzą…. Myślę, że czas przeznaczony na przygotowanie takiej wędliny domowej jak np. rolada z boczku jest niewspółmiernie mały w stosunku do jakości i smaku jaki można osiągnąć. Najlepiej jest – o ile to możliwe – do tej wędliny dodać chleb swojego wypieku np. szybki chleb i wtedy jest po prostu niebo w gębie !
Jedno z tych dań, kiedy podczas jedzenia pojawia się i zakwita silna niezmiernie, paląca potrzeba, żeby się tym p o d z i e l i ć. Ugotować raz jeszcze, poczęstować. Takie pyszne. Mięso jest soczyste i delikatne, a glazura... ah! Nie da się tego opowiedzieć, poważnie. Zróbcie koniecznie!
Jeśli potrzebujecie kolejnego smacznego pomysłu na domową wedlinę polecem tę pieczeń. Można użyć dowolnych ziół, ja polecam rozmaryn lub tymianek. Do tego aromat skórki z cytryny i czosnek. Niezbyt wysoka temperatura w czasie pieczenia i sukces gwarantowany.
Baleron wyszedł bardzo smaczny - delikatny, wilgotny, wcale nie wysuszony. Wymaga nieco cierpliwości, ale pracy w zasadzie niewiele. Ułatwiłam sobie parzenie - żeby nie pilnować temperatury, włożyłam baleron do wolnowaru na 2,5 h, na program low. Sprawdziło się znakomicie. Mięso starałam się znaleźć nie za grube w przekroju, i o podobnej grubości na całym kawałku.
Muszę się pochwalić smak, aromat wygląd powalił nie jedną osobę na kolana. Polędwica wyszła pyszna, aromatyczna, genialna w smaku.Rozpływająca się w ustach.. Najlepiej smakuje z domowym chlebem żytnim na zakwasie.
Kolejna domowa wędlina jaką ostatnio zrobiłam to baleron. Jest to bardzo łatwy sposób na pyszną wędlinę, nie wymaga zbyt dużo uwagi, jedynie dobrej organizacji. W podobny sposób robiłam już i szynkę i schab i nie mogę się zdecydować co smakuje najlepiej.
Kto z Was robił w domu kiełbasę krakowską wieprzową? Kilka miesięcy temu zrobiłam, kiełbasę krakowską wieprzową, która wyszła rewelacyjna, bez konserwantów. Kiełbasa o dużych kawałkach mięsa, wspaniałych zapachu i smaku. Dobrze wyrobiona kiełbasa nie rozpada się, co widać na zdjęciu.
Dziś w ramach kampanii przygotowałam baleron wędzony, który wyszedł pyszny szybko znikał ze stołu. Baleron wyszedł różowy w środku, bardzo soczysty, idealnie doprawiamy.