Kiełbasa krakowska wieprzowa
Kto z Was robił w domu kiełbasę krakowską wieprzową? Kilka miesięcy temu zrobiłam, kiełbasę krakowską wieprzową, która wyszła rewelacyjna, bez konserwantów. Kiełbasa o dużych kawałkach mięsa, wspaniałych zapachu i smaku. Dobrze wyrobiona kiełbasa nie rozpada się, co widać na zdjęciu.
Składniki Surowce Mięso
Przyprawy
Wykonanie Przygotowanie Do miski wrzucić wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać. Mięso z szynki pokroić w kostkę o boku 2cm., dodać 41g mieszanki peklującej, dokładnie wymieszać. Łopatkę i boczek pokroić, dodać 20g mieszanki peklujące, dokładnie wymieszać. Wołowinę pokroić, dodać 10g mieszanki peklującej, wymieszać. Zapeklowane mięso wkładamy do lodówki na 2 doby. Przygotowanie przed wędzeniem Mięso z łopatki i boczku mielimy na siatce 6mm. Wołowinę mielimy na sitku4mm. Do miski wkładamy wszystkie rodzaje mięsa wyrabiamy aż masa będzie spójna i kleista. Masę przekładamy do nadziewarki, napełnić osłonki, a końce związać przędzą. Nakłuć pęcherzyki powietrza widoczne pod osłonką. Zawiesić batony w chłodnym miejscu na 12 godzin. Wędzenie Ustawić 40stopni temperaturę, założyć osuszacz włożyć kiełbasę, osuszamy ok. 2 godziny. Podnosimy temperaturę na 50-55 stopni wędzimy około 4 godziny Parzenie Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy, gotujemy do osiągnięcia 80stopni. Wkładamy batony parzymy do osiągnięcia 70stopni w środku batonu.
Składniki Surowce Mięso
- 2kg szynki
- 50dkg łopatki
- 50dkg boczku
- 50dkg wołowiny
Przyprawy
- 60g pekosoli
- 5,5g pieprzu czarnego
- 1g ziela angielskiego
- 1g majeranku
- 3g czosnku
Wykonanie Przygotowanie Do miski wrzucić wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać. Mięso z szynki pokroić w kostkę o boku 2cm., dodać 41g mieszanki peklującej, dokładnie wymieszać. Łopatkę i boczek pokroić, dodać 20g mieszanki peklujące, dokładnie wymieszać. Wołowinę pokroić, dodać 10g mieszanki peklującej, wymieszać. Zapeklowane mięso wkładamy do lodówki na 2 doby. Przygotowanie przed wędzeniem Mięso z łopatki i boczku mielimy na siatce 6mm. Wołowinę mielimy na sitku4mm. Do miski wkładamy wszystkie rodzaje mięsa wyrabiamy aż masa będzie spójna i kleista. Masę przekładamy do nadziewarki, napełnić osłonki, a końce związać przędzą. Nakłuć pęcherzyki powietrza widoczne pod osłonką. Zawiesić batony w chłodnym miejscu na 12 godzin. Wędzenie Ustawić 40stopni temperaturę, założyć osuszacz włożyć kiełbasę, osuszamy ok. 2 godziny. Podnosimy temperaturę na 50-55 stopni wędzimy około 4 godziny Parzenie Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy, gotujemy do osiągnięcia 80stopni. Wkładamy batony parzymy do osiągnięcia 70stopni w środku batonu.