Baleron wędzony - konkurs
![Baleron wędzony - konkurs](/obrazek/duze/baleron-wedzony-konkurs-361976.jpeg)
Kupując mięso zawsze wybieram najlepszej jakości, który gwarantuje nam znak QAFP. dobrysmakznatury.pl trwa konkurs z partnerem akcji delikatesami Alma www.almamarket.pl Po więcej szczegółów zapraszam na stronę.
Znane jest pochodzenie mięsa, jest soczyste, kruche, zachowany jest jego smak i kolor. Co jest bardzo ważne podczas obróbki termicznej jest niewielki ubytek soków. "Dobry smak natury" zapewnia nam najwyższą jakość żywności.
Dziś w ramach kampanii przygotowałam baleron wędzony, który wyszedł pyszny szybko znikał ze stołu. Baleron wyszedł różowy w środku, bardzo soczysty, idealnie doprawiamy. "Niebo w gębie.System QAFP ""Dobry smak natury" oprócz mięsa obejmuje różne wędliny czołowych producentów w Polsce.
Przygotowując karkówkę wędzoną mięso kupujemy odpowiednio wcześniej z uwagi na czas peklowania.
Składniki
Solanka
Do pojemnika w którym będziemy peklować wlewamy wodę dodajemy peklosól mieszamy do rozpuszczenia. Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy liście laurowe, ziele angielskie, czosnek pieprz kolorowy, cukier brązowy gotujemy około 10 minut. Przestudzony wywar z przyprawami przecedzamy przez gazę. Solankę łączymy z wywarem z przypraw. Za pomocą strzykawki z igłą nastrzykujemy solanką karkówkę w kilku miejscach. Wkładamy do pojemnika z solanką i wstawiamy do lodówki na 4-5 dni.
Wyjmujemy mięso ,przewiązujemy sznurkiem wędliniarskim i wieszamy w chłodnym przewiewnym miejscu. Wentylatorem osuszamy 2 godziny. Włączamy wędzarnie ustawiamy wędzarnie na 40 stopni bez dymu na około 1 godzinkę. Podnosimy temperaturę do 55 stopni około 4 godziny do uzyskania ładnego koloru.
Parzenie
Do garnka wlewamy wodę dodajemy przyprawy ziele angielskie, liście laurowe pieprz czarny, czosnek i przyprawę do zupy gotujemy do osiągnięcia temperatury 90 stopni, Wkładamy baleron uważając by temperatura nie przekroczyła 80 stopni i parzymy około 2 godziny. Karkówka powinna mieć w środku około 68 stopni. Wyjmujemy studzimy
![Zdjęcie: Baleron wędzony -konkurs Zdjęcie - Baleron wędzony -konkurs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/361980.jpeg)
![Zdjęcie: Baleron wędzony -konkurs Zdjęcie - Baleron wędzony -konkurs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/361981.jpeg)
![Zdjęcie: Baleron wędzony -konkurs Zdjęcie - Baleron wędzony -konkurs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/361982.jpeg)
![Zdjęcie: Baleron wędzony -konkurs Zdjęcie - Baleron wędzony -konkurs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/361979.jpeg)
- 2 karkówki QAFP po około 2kg
- 5 szt liści laurowych
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- ½ łyżeczki pieprzu kolorowego
- ½ łyżeczki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka Kolendy
- 2 łyżeczki cebuli granulowanej
- 5 ząbków czosnku
- 80g peklosoli na litr wody
- 5 liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 3 ząbki czosnku
![Zdjęcie: Baleron wędzony -konkurs Zdjęcie - Baleron wędzony -konkurs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/361975.jpeg)
![Zdjęcie: Baleron wędzony -konkurs Zdjęcie - Baleron wędzony -konkurs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/361983.jpeg)
![Zdjęcie: Baleron wędzony -konkurs Zdjęcie - Baleron wędzony -konkurs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/361978.jpeg)