Domowy baleron gotowany
Kolejna domowa wędlina jaką ostatnio zrobiłam to baleron. Jest to bardzo łatwy sposób na pyszną wędlinę, nie wymaga zbyt dużo uwagi, jedynie dobrej organizacji. W podobny sposób robiłam już i szynkę i schab i nie mogę się zdecydować co smakuje najlepiej.
Składniki
- karkówka - 1,5 kg
- sól - 4 łyżki
- woda - 2 l
- liście laurowe - 3-4 szt.
- czosnek - 3-4 ząbki
- ziele angielski - 4 ziarna
- jałowiec - 2-3 ziarna
- pieprz - 3 ziarna
Instrukcje
W dużym garnku rozpuścić sól w wodzie. Włożyć umyte mięso, dodać wszystkie przyprawy, przykryć i odstawić na przynajmniej tydzień do lodówki. Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty, zalać czystą wodą i odstawić jeszcze raz na 2-3 godziny. Mięso włożyć do siatki masarskiej, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez 1 godź. Zostawić mięso w wodzie do wystygnięcia.
Smacznego:)