Rolada boczkowa
Nad wszystkie wędliny przedkładam te wyprodukowane w domu, głównie w postaci pieczeni. A nad wszystkie pieczenie - boczek. Szukam zawsze chudego, cienkiego a dużego powierzchniowo i z niego robię uwielbianą przez wszystkich domowników roladę.
Składniki:
Boczek włożyć do piekarnika, piekarnik włączyć, ustawić na 200 stopni. Piec tyle minut, ile dekagramów boczek waży, plus kwadrans. Po wyjęciu zostawić w rękawie na pół godziny, ale znów obrócić boczek "na drugi boczek". Po wystygnięciu włożyć do lodówki. Następnego dnia zdjąć nitkę i zajadać się do woli.
Smacznego!
Składniki:
- duży kawałek boczku surowego, bez żeber, chrząstek i skóry, cienkiego
- majeranek
- czosnek (świeży lub granulowany)
- sól
- biała nitka
- rękaw do pieczenia
Boczek włożyć do piekarnika, piekarnik włączyć, ustawić na 200 stopni. Piec tyle minut, ile dekagramów boczek waży, plus kwadrans. Po wyjęciu zostawić w rękawie na pół godziny, ale znów obrócić boczek "na drugi boczek". Po wystygnięciu włożyć do lodówki. Następnego dnia zdjąć nitkę i zajadać się do woli.
Smacznego!