Rolada boczkowa

Rolada boczkowa
Nad wszystkie wędliny przedkładam te wyprodukowane w domu, głównie w postaci pieczeni. A nad wszystkie pieczenie - boczek. Szukam zawsze chudego, cienkiego a dużego powierzchniowo i z niego robię uwielbianą przez wszystkich domowników roladę.

Składniki:
  • duży kawałek boczku surowego, bez żeber, chrząstek i skóry, cienkiego
  • majeranek
  • czosnek (świeży lub granulowany)
  • sól
  • biała nitka
  • rękaw do pieczenia
Boczek umyć i osuszyć. Natrzeć mięso solą, czosnkiem i majerankiem, zrolować, obwiązać biała nitką, włożyć do rękawa i umieścić w lodówce na minimum 12 godzin. Po kilku godzinach przełożyć boczek "na drugi boczek", czyli tą częścią, co leżała na dole, do góry.
Boczek włożyć do piekarnika, piekarnik włączyć, ustawić na 200 stopni. Piec tyle minut, ile dekagramów boczek waży, plus kwadrans. Po wyjęciu zostawić w rękawie na pół godziny, ale znów obrócić boczek "na drugi boczek". Po wystygnięciu włożyć do lodówki. Następnego dnia zdjąć nitkę i zajadać się do woli.
Smacznego!

Zdjęcie - Rolada boczkowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów