Biały sos z rodzynkami
 
            Dzisiaj chcę pokazać coś co mnie bardzo zachwyciło. Sos ugotowany na bazie rosołu, lekko słodki, o smaku kontrastującym z sokiem z cytryny. Bardzo ważne jest, żeby rosół był prawdziwy, ugotowany na kurze, z dodatkiem warzyw, koniecznie z selerem. Smak tego sosu jest nieopisanie pyszny, przynajmniej dla mnie. Przepis ten znalazłam już bardzo dawno na www.smaczny.pl. Leżał sobie bardzo długo w moim zeszycie, aż doczekał się realizacji. Bardzo, ale to bardzo polecam:)

Składniki:
- pół kostki masła
- 3 łyżki mąki
- ok. 1 litr zimnego rosołu
- 10 dag rodzynek
- 2 łyżki cukru
- sok z pół cytryny
- 
pół opakowania małej śmietanki słodkiej
 
Rozpuścić masło, dodać mąkę i lekko zasmażyć. Dolać zimny rosół, gdy wywar zacznie gęstnieć dodać rodzynki, następnie cukier i sok z cytryny. Na koniec dodać śmietanę i zagotować. Podawać z ryżem. Można również wkroić mięso kurczakowe z rosołu jeśli zostaje.
Smacznego:)
 
            