Biały sos z rodzynkami

Biały sos z  rodzynkami

Dzisiaj chcę pokazać coś co mnie bardzo zachwyciło. Sos ugotowany na bazie rosołu, lekko słodki, o smaku kontrastującym z sokiem z cytryny. Bardzo ważne jest, żeby rosół był prawdziwy, ugotowany na kurze, z dodatkiem warzyw, koniecznie z selerem. Smak tego sosu jest nieopisanie pyszny, przynajmniej dla mnie. Przepis ten znalazłam już bardzo dawno na www.smaczny.pl. Leżał sobie bardzo długo w moim zeszycie, aż doczekał się realizacji. Bardzo, ale to bardzo polecam:)

Zdjęcie - Biały sos z  rodzynkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • pół kostki masła
  • 3 łyżki mąki
  • ok. 1 litr zimnego rosołu
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • sok z pół cytryny
  • pół opakowania małej śmietanki słodkiej

Rozpuścić masło, dodać mąkę i lekko zasmażyć. Dolać zimny rosół, gdy wywar zacznie gęstnieć dodać rodzynki, następnie cukier i sok z cytryny. Na koniec dodać śmietanę i zagotować. Podawać z ryżem. Można również wkroić mięso kurczakowe z rosołu jeśli zostaje.

Smacznego:)

Kategorie przepisów