Steki zapiekane w kremowym sosie z porami i grzybami

Steki zapiekane w kremowym sosie z porami i grzybami
Zdjęcie - Steki zapiekane w kremowym sosie z porami i grzybami/Steaks baked in a creamy leek and mushroom sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tweet

Dziś proponuję superszybkie i łatwe danie obiadowe, idealne na obiad w tzw. tygodniu. Steki wołowe zapiekane w bardzo kremowym sosie z porami i pieczarkami pod serem żółtym z płatkami migdałów, a wszystko gotowe w 30 minut. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Steki zapiekane w kremowym sosie z porami i grzybami

(4 porcje)

Składniki:

  • 500 g pieczarek, pokrojone w większe kawałki, małe przepołowione
  • 600 g porów, umytych i pokrojonych na talarki
  • 8 małych steków wołowych (po 90 g.)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 150 g ulubionego sera żółtego, startego na tarce
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik  i ustaw go na 200 oC.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż steki z każdej strony po 1 minucie. Wyjmij je z patelni i na wytopionym tłuszczu podsmaż przez kilka minut pieczarki, następnie dodaj pory i smaż do zmięknięcia.
  3. Następnie wlej śmietankę i zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj przez chwilę aż odrobinę zgęstnieje i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Ułóż steki w przygotowanym naczyniu żaroodpornym i dopraw solą i pieprzem. Na steki wyłóż pory i pieczarki w śmietanie, posyp całość serem i migdałami w płatkach. Piecz w nagrzanym piekarniku około 10 minut.
Smacznego!

Zdjęcie - Steki zapiekane w kremowym sosie z porami i grzybami/Steaks baked in a creamy leek and mushroom sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Steaks baked in a creamy leek and mushroom sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 500 g button mushrooms, cut into large pieces, small halved
  • 600 g leeks, washed and thinly sliced
  • 8 small beef steaks (90 g each)
  • 2 tablespoons canola oil
  • 200 g of  cream (30%)
  • 150 g of cheddar cheese, grated
  • 2 tablespoons slivered almond flakes
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Preheat the oven  to 200 oC.
  2. Heat the oil in a large skillet, and sear the the steaks  on each side for 1 minute. Remove them from the pan, add the mushrooms, cook for a few minutes, and add the leeks and cook next 3 minutes or until soft.
  3. Add the cream to the pan and bring to the boil. Reduce the heat, simmer for a few minutes and season to taste with salt and pepper.
  4. Place the steaks in the prepared baking dish and season with salt and pepper. Pour the mushroom and leek sauce over the steaks, sprinkle with cheese and almonds. Bake for about 10 minutes and serve.
Enjoy!

Zdjęcie - Steki zapiekane w kremowym sosie z porami i grzybami/Steaks baked in a creamy leek and mushroom sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Steki zapiekane w kremowym sosie z porami i grzybami/Steaks baked in a creamy leek and mushroom sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj cheddar, grzyby, mięso, migdały, obiad, pieczarki, ser, stek, wołowina

Kategorie przepisów