Sznycel wiedeński, król kotletów - austriacka potrawa, która cieszy się uznaniem smakoszy na całym świecie. Nazwa sznycla wiedeńskiego to nazwa chroniona i tylko kotlety z doskonałej cielęciny mogą być sprzedawane pod tą nazwą. Każdy inny to już tylko kotlet "po wiedeńsku" z oryginałem nie mający nic wspólnego.
Tak na zachciewajkę trochę zrobiliśmy sobie jabłka w cieście naleśnikowym. Powiem Wam, że super sprawa. Pyszne po prostu, młody się zajadał, mąż też i ja kilka wsunęłam
Dzisiejszy pomysł to błyskawiczne bułki, które zrobiłam z ciasta pizzowego, które mi zostało z wcześniejszego obiadu. Z reguły, gdy planuję zrobienie pizzy z premedytacją zwiększam porcję, aby móc je jeszcze wykorzystać na kolejny dzień.
Rafaello z białą czekoladą na biszkopcie to idealny smakołyk dla wielbicieli białej czekolady i kokosu, niezwykły deser dla każdego łasucha. Ciasto Rafaello oprócz innych okazji będzie znakomitą propozycja na świątecznym stole.
Święta zbliżają się wielkimi krokami, i co drugi dzień powstaje jakaś fajna świąteczna potrawa, a częściej świąteczny wypiek. Tym razem padło na najzwyklejsze, maślane, kruche ciasteczka.
Zaczynamy od ulubionego śniadania. Lekko słodkie, lekkie, drożdżowe placuszki z twarogiem. Podaj je po prostu z cukrem pudrem lub (w wersji de lux) z kleksem domowych, wiśniowych konfitur.
Żeberka duszone w kiszonej kapuście - idealne danie na zimowe dni. Rozgrzewa, syci, och jak błogo poczyjesz się po zjedzeniu porcji tych wspaniałości. Doda energii i siły w przedświątecznej krzątaninie.
To znaczy dla mnie po prostu i tylko ok, ale byli tacy, co się nią zajadali i prosili o dokładkę. Należy ją podać z kwaśną śmietaną, ale alergicy oczywiście zapominają o tym fakcie.
Gotowe wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i oprószyć cukrem pudrem. Ważne jest, aby temperatura oleju nie była za wysoka, gdyż ciastka za szybko się usmażą i nie zdążą się rozwarstwić.
Dziś zaproponuję przepyszne, drożdżowe i mięciutkie rogaliki z nadzieniem z kremu czekoladowego, masła orzechowego i masy kajmakowej, oblane polewą czekoladową i posypane solonymi orzeszkami.
Świąteczna szarlotka to świetny pomysł na słodką przekąskę podczas rodzinnych imprez, jest łatwa do zrobienia i z pewnością uda się każdemu laikowi kulinarnemu.
Rumsztyk z cebulką, smakowity aromatyczny kotlet z mięsa siekanego lub grubo mielonego. Bez dodatku jajka i bułki tartej jak tradycyjny mielony, za to z dodatkiem podsmażonej cebulki. W czasach PRL-u serwowała go niemal każda restauracja.
Pasta śledziowa z jajkiem - tylko dwa składniki i pyszna pasta na kanapki gotowa. Prosta, tania i do zrobienia w ekspresowym tempie. Możesz ją przygotować na dwa sposoby, drobniutko posiekać śledzia i ugotowane na twardo jajka lub oba składniki po prostu zmiksować.